Ontdek hier de 5 afvalscheiding prullenbakken van 2022!

 

Doe jij nog niet aan afval scheiden? Of misschien weet je nog niet goed hoe je je steentje kunt bijdrage aan een bewustere omgang met afval, door recyclen? Met een afvalscheiding prullenbak scheidt je met alle gemak al je huiselijk afval direct bij jouw thuis. Op deze manier help je zonder moeite mee om deze mooie wereld waarin we leven te beschermen. Leef je al bewust? Maar is het bij jou altijd een troep rondom de prullenbak, met gescheiden spullen die eigenlijk bij het afval moeten zoals glazen flessen, potten, papier en plastics? Wanneer je deze troep netjes opgeruimd wilt hebben dan weet je na het lezen van dit artikel wel hoe je jezelf daar bij kunt helpen. Wij geven je de tips, verschillende opties en zoeken de nieuwste trends voor je uit op het gebied van afval recyclen.

Want wist je bijvoorbeeld dat er zelfs afvalscheidingssystemen zijn waarbij je wel 4 soorten afval van elkaar kunt scheiden in 1 prullenbak? Zonder dat je echt een enorm gevaarte aan prullenbakken in de hoek van de keuken hebt staan. Gewoon met verschillende lades/bakken netjes weggewerkt onder een klep of in een mooi vormgegeven (design) afvalsysteem. Ze zijn er met opties als: automatische kleppen, prullenbakken met een usb lader, op batterijen, push & click systeem, of gewoon ouderwets te bedienen met een voet pedaal.

Er is voor iedereen een geschikte afvalscheiding prullenbak te vinden die voor elke willekeurige ruimte geschikt is.

Wij hebben de top 5 voor je vergeleken zodat jij weet wat er te koop is en een makkelijke keuze kunt maken!

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten:  de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

Beste afvalscheidingsprullenbak

Beste prijs kwaliteitverhouding  – Prullenbak met Sensor – 60 L – Zwart – Afvalscheiding Vuilbak StangVollby Halden

Goedkoopste afvalscheidingsprullenbak – EKO Essential Splitted Prullenbak – 2x 10 l – Mat RVS

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Prullenbak met Sensor – 60 L – Zwart – Afvalscheiding Vuilbak StangVollby Halden de beste prijs en kwaliteit biedt. Je krijgt er een 60L afvalscheidingssysteem voor verdeelt over 4 bakken. Het design is stijlvol, beschikt zelfs over een sensor voor open en dicht en hij past perfect in een duurzamere levensstijl. De EKO Essential Splitted Prullenbak – 2x 10 l – Mat RVS is een goedkoper alternatief. Je krijgt dan wel een kleinere afvalscheidingsbak maar hij doet wat hij moet doe, en dat is afval scheiden.

1

EKO Essential Splitted Prullenbak - 2x 10 l

Rechthoekige pedaalemmer van geborsteld RVS met fingerprint proof coating en is voorzien van gedempt sluitende deksels. De twee pedalen geven afzonderlijk toegang tot de kunststof binnenemmers (2x 10 liter) voor het scheiden van afval. De stay-open functie vergrendelt het deksel, voor het makkelijk ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Fingerprint proof
 • +Soft close deksel
Check de prijs
2

Brabantia Bo Touch Bin Prullenbak - 2 x 30 l - Metallic Mint

Ontdek de modieuze Brabantia Bo Touch Bin Prullenbak – 2 x 30 l, een stijlvolle en handige prullenbak waarmee je met gemak je afval scheidt. Dankzij twee losse binnenemmers van 30 liter kan Bo 2 soorten afval aan. Bo past perfect tegen de muur en is erg stabiel. De deksel is makkelijk en lich... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Eenvoudig te reinigen uitneembare kunststof binnenemmers
 • +Ruimtebesparend, strak tegen kast of muur te plaatsen
Cons
 • -Niet geschikt voor meer dan 2 soorten afval
Check de prijs
3

StangVollby Halden Prullenbak met Sensor - 60 L RVS

Afval scheiden in stijl is zeer eenvoudig met deze StangVollby design sensor prullenbak! Deze handsfree Ultraclean afvalemmer is voorzien van 3 vakken, waarvan 1 vak uitbreidbaar is door middel van een optionele scheidingswand. Deze hygiënische vuilbak verwijdert, dankzij de geïntegreerde Ozon ste... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Odor Control geurfilter
 • +Handige infrarood sensor
Cons
 • -Iets hoger dan een standaard prullenbak
Check de prijs
4

Homra NEXO Prullenbak Afvalscheiding 3 vakken - 72 Liter

De #1 Design prullenbak voor afval scheiden. Ideaal voor Thuis en op kantoor! Voordelen van deze prullenbak ✔ Perfect voor Thuis en Kantoor ✔ Praktisch & Mooi Design ✔ Met 3 vakken, 2x 12 Liter + 1x 48 Liter. Met binnenring / binnenbakken ✔ Geleverd met extra lekbakje voor groenafval (4 ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Sensor is uit schakelbaar
 • +3 bakken om 3 soorten afval te scheiden
Cons
 • -De prullenbak is hoger dan een standaard prullenbak
Check de prijs
5

EKO Mirage Plus Sensor Afvalscheider Prullenbak

EKO Mirage Plus afvalemmer Deze afvalemmer van EKO is een echte toevoeging aan jouw keuken. De afvalbak werkt op een sensor. Het gestapelde ontwerp zorgt voor optimale ruimtebesparing. De afvalemmer kent drie compartimenten, met alle drie een eigen binnenemmer. De bovenste twee vakken zijn te bereik... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Werkt op 6 batterijen
 • +Geschikt voor standaard vuilniszakken uit de supermarkt
 • +Kan gekoppeld worden aan het netstroom
Cons
 • -Hij laadt niet zelfstandig op
Check de prijs

Wat is een afvalscheiding prullenbak?

Kortgezegd een afvalscheiding prullenbak is een keuken prullenbak, waar je je huiselijk afval in kunt scheiden van GFT, PMD, glas, papier, karton en plastic. Als je is nagaat hoeveel een huishouden elke dag aan afval produceert, dan kun je je misschien voorstellen dat de afvalverwerking met man en macht werkt aan het scheiden van jouw vuil. Wanneer we alles maar op de grote hoop (blijven) gooien, raakt de wereld enorm vervuild en kost het ontzettend veel werk om dit te rangschikken zodat het op de juiste manier verwerkt kan worden.

Afval dat niet wordt gescheiden, komt meestal terecht op vuilstortplaatsen. Deze stortplaatsen zijn enorm en bevatten tonnen afval dat honderden jaren nodig heeft om af te breken. En een deel van dit afval, zoals sommige kunststoffen, zal nooit verdwijnen. Met een afvalscheiding prullenbak doe jij thuis zelf het voorwerk al, namelijk; je scheidt het betreffende huisafval in de daarvoor bestemde bak of lade, zodat al je vuilnis direct bij de juiste schakel in het afvalverwerkingsproces terecht komt en het dus niet komt te liggen op vuilstortplaatsen in onze natuur.

Hoe ziet een afvalscheiding prullenbak er uit?

Er zijn verschillende afvalscheiding prullenbakken. Over het algemeen lijken ze allemaal op een normale prullenbak. Ze zijn meestal wel iets groter dan de standaard pedaalemmer of Touch bin. Dat ze iets groter of iets hoger zijn dat komt natuurlijk omdat je 2 (of meerdere) bakken naast of boven elkaar hebt staan, dus het is vrij logisch dat de afvalscheiding prullenbakken groter zijn dan andere. De meeste systemen zijn rechthoekige op zichzelf staande prullenbakken maar er zijn ook systemen met bakken die je los in je keukenkastje kunt monteren zodat je ze helemaal niet ziet staan of op de keukenvloer een plek bezet houden.
Afvalscheiding prullenbakken zijn er met uiteenlopende opties:

Touch bin

Met één druk op het deksel, klikt het deksel open en druk je hem weer dicht.

Uitneembare emmers

Om de emmers goed schoon te kunnen maken.

Soft close

Zachte deksel sluiting.

Hoogwaardig materiaal

Vuilafstotend en goed te reinigen.

Vingerafdrukvrij

Het materiaal laat geen vingerafdrukken zichtbaar achter.

Luchtfilter

Het absorbeert de vieze luchtjes in de prullenbak.

Pedaal emmer

Door het indrukken van een pedaal opent het deksel.

Sensor d.m.v. batterijen

Hierdoor opent de klep door een zwaai beweging boven de sensor.

Sensor d.m.v. accu

De klep wordt aangedreven door een accu die je oplaadt d.m.v. USB.

2 of meer bakken naast elkaar

Variërend bakken van 15L, 20L of 30L. Sommige zijn voorzien van een kleuren systeem zodat goed zichtbaar is welk afval waar gescheiden dient te worden.

Stapel systeem

Deze afvalscheiding prullenbakken gaan vaak de lucht in i.p.v. in de breedt. Ze hebben meerdere lades waarin afval apart van elkaar gescheiden kan worden.

Ronde vorm

Een ronde prullenbak waarin 2 compartimenten zitten.

Keukenkast scheiding prullenbakken

D.m.v. een frame kunnen de bakken in een keukenkast verwerkt worden. Zo zit je afvalscheiding prullenbak netjes weg gewerkt achter een deurtje of in een lade.

Waarom een afvalscheiding prullenbak kopen?

Door afval te scheiden kan afval gerecycled of op de juiste milieu bewuste manier verwerkt worden. Maar om dit te bewerkstelligen dien je dit wel gescheiden in te zamelen in aparte containers en opvang systemen zoals papierbakken, glasbakken of andere verzamelpunten. Als je je PMD bijvoorbeeld niet scheidt, komt het bij het restafval terecht. Dit willen we voorkomen, want restafval wordt verwerkt middels verbranding. Behalve het feit dat dit slecht is voor het milieu, gaan er dan ook waardevolle grondstoffen verloren. Afval is namelijk een waardevolle grondstof. Door je afval te (laten) recyclen, zorg je ervoor dat er minder grondstoffen (zoals bijvoorbeeld olie en gas) gewonnen hoeven te worden uit de natuur of geïmporteerd hoeft te worden uit het buitenland om nieuwe producten te maken. Zo draag je bij aan duurzamere wereld, waarin we de aarde zo min mogelijk uitputten.

Vóórdat je je afval bij (één van de) verzamelpunten brengt, kun je thuis al heel veel doen om de sortering netjes te laten verlopen. Naast je restafval, scheidt je het papier en karton in de papierbak, melk/drinkpakken en ijsbekers bij PMD, glazen flessen en lege potten in de glasbak, en groente en fruitresten in de GFT bak.
Het doel van een afvalscheiding prullenbak is dat je in huis een nette manier van afval sortering hebt zonder dat dat ten koste gaat van je interieur. Het zal niemand opvallen dat jij met afval scheiden bezig bent, dankzij de afvalscheiding prullenbakken die veelal met een mooi design ontwikkeld zijn en voorzien zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Het gaat namelijk geheel vanzelf. Wanneer je de prullenbak open doet, zie je direct 2 tot 3 afval emmers naast elkaar. Elke emmer is bedoelt voor een andere type afval, waardoor het gelijk duidelijk is wat waar moet worden verzameld. Over de uitstraling van deze afvalscheiding prullenbakken raken we niet uitgepraat. Tegenwoordig zien alle afvalbakken er fraai uit door hun luxe uitstraling en chique designs. Afvalscheiding prullenbakken zijn prullenbakken die weer gezien mogen worden!

Afvalscheiding prullenbak kopen? Houd hier rekening mee.

De plaats

De beschikbare ruimte en de maten van de prullenbak: omdat er zoveel verschillende soorten en maten prullenbakken zijn is het raadzaam om eerst te kijken naar de maat van de plek waar je de afvalscheiding prullenbak wilt gaan positioneren. Afvalscheiding prullenbakken verschillen nogal van vloer oppervlakte en zijn soms hoger door de verschillende lades.

Hoeveelheid bakken

Gewenste hoeveelheid bakken: zoek voor jezelf eerst uit welk afval je wilt gaan scheiden. Op basis van deze keuze weet je hoeveel bakken je nodig hebt.

Sluit systeem

De verschillende sluit systemen zijn:

Pedaal: hiermee bedien je met de voet het deksel. Dit mechanisme is een klassiek systeem en werkt prima zonder stroom. Zo weet je dat je altijd je deksel open en dicht krijgt.

Touch Bin: met 1 druk op de knop schiet je deksel open en met de zelfde klik druk je hem weer dicht.

Sensor: door je hand boven de sensor te houden opent het deksel zonder aanraking, na gebruik zakt de klep vanzelf weer dicht. Dit systeem wordt aangestuurd door batterijen of door een accu. Het voordeel van batterijen is dat je deze elk moment kunt vervangen wanneer ze leeg zijn. Het voordeel van een accu is dat je de prullenbak elk moment weer kunt opladen voor gebruik, mits je stroom hebt. Het nadeel van een accu prullenbak is dat je moet beschikken over een stroompunt in de buurt van je prullenbak en dat het daardoor best een gedoe kan zijn met draden.

Geschikte vuilniszakken

Er zijn verschillende maten prullenbak zakken. Het volume van de bakken zijn tevens de grootte van de vuilzak. De meeste merken hebben ook geschikte vuilniszakken van eigen merk.

FAQ

Hoeveel bakken voor afvalscheiding heb je nodig?
Dit is afhankelijk van wat je van plan bent te gaan scheiden. Wil je alleen GFT scheiden van huisafval? Dan kun je prima uit de voeten met een afvalscheidingsbak met 2 compartimenten. Wil je meerdere type afval gaan scheiden? Kies dan voor een afvalsysteem met meer bakken.
Nee hoor. Het is belangrijk dat je kijkt naar hoe groot je afval emmers zijn, zodat je daarvoor in iedergeval de juist maat hebt. Je kunt kiezen voor speciale Biologisch afbreekbare zakken voor GFT afval, deze zijn composteerbaar.