Ontdek hier de 5 beste afwasborstels van 2022!

 

Een afwasborstel vindt je vrijwel in ieder huishouden. Ook al heb je een vaatwasmachine, dan is een afwasborstel een onmisbare tool die je echt goed kunt gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld pannen of glazen hebt die niet in de vaatwasmachine kunnen, dan is een afwasborstel noodzakelijk. Dankzij de afwasborstel maak je je delicate serviesgoed glansrijk schoon omdat de borstel met zijn zachte haren het werk voor je doet. Wanneer je helemaal niet over een vaatwasmachine beschikt kun je sowieso niet zonder een afwasborstel. Voor het echte aangekoekte schrobwerk is de afwasborstel jouw grote vriend tijdens de afwas. Maar hij is ook zeker geschikt voor kleinere en zachtere afwasjes, met glaswerk, kristal of bestek van edelmetaal of zilverwerk.

Met een afwasborstel kun je alle kanten op. Er is veel variatie in kleuren, materialen en functies. Zo beschikken sommige afwasborstels over een reservoir waar je afwasmiddel in kunt doen, zodat je voor elke item genoeg afwasmiddel gebruikt en niet steeds de fles met afwasmiddel hoeft te pakken. Super handig! Lees je mee wat we verder nog kunnen vertellen over afwasborstels?

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten:  de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

1

Ikea afwasborstel 3 stuks

Blijft door de zuignap zitten op het werkblad, tegels, enz.De ene kant is afgeplat en kan worden gebruikt voor het wegschrapen van aangekoekte etensresten. Materialen&onderhoud Handgreep:Polypropeen-kunststof (min. 20% gerecycled) Borstel:polyester Zuignap:synthetische rubber Vaatwasserbestendi... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Mooi slank design
 • +Zuignap blijft goed zitten
 • +Vaatwasmachine en hitte bestendig
Bekijken op Bol.com
2

Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel

De Joseph Joseph Edge afwasborstel is zo ontworpen dat u deze aan de rand van de gootsteen kunt hangen. Zo houdt u uw aanrecht droog en schoon. Hiervoor heeft de borstel een uitsteeksel voorzien van een antislipoppervlak. De Joseph Joseph Edge afwasborstel is vaatwasmachinebestendig [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Anti slip
Cons
 • -Geen zuignap
Bekijken op Bol.com
3

OXO Good Grips Afwasborstel met Zeepdispenser

Geen geknoei meer met zeep met de OXO Good Grips Afwasborstel met zeepdispenser. Met een lichte druk op de zachte anti-slipknop spuit de zeep uit de Handborstel en op het item dat wordt geschrobd. Zeep blijft spuiten wanneer de knop wordt ingedrukt, zelfs wanneer het reservoir bijna leeg is. Op... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Afwasmiddel doseerbaar
 • +Goede grip
Cons
 • -Is wat aan de grote kant
Bekijken op Bol.com
4

Set van 2 Sorbo Smartbrush afwasborstels blauw/wit

2x Sorbo afwasborstel blauw/wit. Set van 2 Smartbrush afwasborstels van het merk Sorbo met soft grip handgreep. Door de rechte vorm is glaswerk makkelijk te reinigen en met de schraper op de kop van de borstel verwijderd u gemakkelijk aangekoekte resten. U ontvangt in totaal 2 stuks. Afwassen huisho... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • + 2 stuks in 1 verpakking
 • +Handige ophanghaak
Bekijken op Bol.com
5

Brabantia SinkSide Afwasborstel - met Zuignaphouder - Dark Grey

Afgeknapt op je afwas? De Brabantia Sink Side Afwasborstel – met Zuignaphouder geeft aandacht aan je aanrecht. Met deze stevige afwasborstel doe je de dagelijkse afwas met speels gemak. De afwasborstel is voorzien van een stevige handgreep, een schraper en een zuignap die hem netjes op zijn ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Slank design
Cons
 • -Is vrij hard
Bekijken op Bol.com

Wat is een afwasborstel?

Een afwasborstel is een borstel met een steel of kort handvat waarmee je makkelijk je afwas kunt doen. Wanneer je borden, glazen, bekers en bestek vuil zijn moet je dit weer schoon in de kast krijgen. Er zit maar één ding op en dat is afwassen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij de gelukkige bent die over een vaatwasmachine beschikt in huis. Maar ondanks dat dat misschien zo is, is het toch handig om een afwasborstel in huis te hebben voor items die niet in de vaatwasser mogen.

Wanneer je geen afwasmachine hebt, dan moet je wel gebruik maken van een afwastbak en een afwasborstel. Afwasborstels heb je in verschillende uitstralingen en met verschillende opties. Ze zijn er in oneindig veel kleuren, in harde en zachte uitvoeringen.

Aan de steel of handvat zitten borstelharen. Het kunnen harde of zachte haren zijn. Van Nylon of synthetische haren, maar er zijn ook afwasborstels met echte varkensharen. Er zijn afwasborstels die beschikken over een klein reservoir waarin je afwasmiddel kunt doen. Zodat je d.m.v. een knopje een druppel afwasmiddel kunt doseren tijdens het schrobwerk of een klein handwasje onder de stromende kraan. Op de meeste afwasborstels zit op de kop van de borstel een platte schraper, zodat je koekenpannen goed kunt schoon schrapen. Aangekoekte etensresten maken hierdoor geen kans meer en verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tevens beschikken de meeste afwasborstels ook over een zuignapje of een ophang haak om de afwasborstel na gebruik weer netjes en makkelijk op te bergen. Er zijn zelfs afwasborstels die zo vorm gegeven zijn dat ze een ware eyecatcher zijn en helemaal niet meer misstaan in de keuken.

Waarom een afwasborstel kopen?

Zoals we hierboven al even noemde; je hebt een afwasborstel eigenlijk gewoon nodig in de keuken. Er is altijd wel een klein afwasje wat is blijven liggen, of het paste net niet in de vaatwasser. Of je hebt geen vaatwasser en je hebt alleen een sopje om je vuile vaat schoon te maken. Tuurlijk kun je ook een spons gebruiken. Maar dan zit je veel met je handen in het warme water en afwasmiddel. Tegenwoordig worden onze handen al zoveel blootgesteld aan water, zeep en andere desinfecterende, vetoplossende middelen. Onze huid op onze handen wordt daardoor heel snel droog en bij sommige mensen ontstaan er zelfs schilfers en kloven. Wanneer je steeds natte handen hebt is dat niet fijn voor je droge kapotte handen. Gebruik daarom een handige afwasborstel met een steel (of afwashandschoenen). Hierdoor blijven je handjes lekker droog en doet de borstel het werk voor je. Een afwasborstel is er ook in een korte variant. Vaak zit er dan een reservoir in die je kunt vullen met afwasmiddel. Met één druk op de knop zorg je dat je een druppel afwasmiddel los laat die zich met het afwaswater vermengd. Met dit systeem komen je handen wel meer in aanraking met water. Maar het kan een makkelijkere manier van vasthouden voor je zijn. Vanwege de bolle vorm is de borstel stevig beet te houden en heb je in een mum van tijd je vuile vaat weer schoon.

Afwasborstel kopen? Houd hier rekening mee

De vorm

Bepaal voor jezelf welke uitvoering voor jou het beste lijkt te zijn. Een steelvormige afwasborstel of een korte afwasborstel. Vaak hebben de korte afwasborstels ook meer borstelharen en je kunt meer kracht zetten omdat je de borstel in je handpalm beet hebt en daardoor meer druk kunt uitoefenen. Korte bolle afwasborstels beschikken veelal over een afwasmiddel reservoir, maar er zijn ook steelvormige afwasborstels die zo’n zelfde afwasmiddelreservoir hebben.

Het materiaal en type haren

Er is genoeg keuze. Met borstels van Nylon, kunststof, natuurvezel, dierenhaar en siliconen. De ervaring leert dat Nylon en kunststof haren vaak wat harder aanvoelen en nogal kunnen spetteren tijdens het afwassen. Wanneer je flink moet boenen kan dit juist de geschiktste borstel zijn. De afwasborstels zijn vaatwasmachine bestendig en kunnen hitte verdragen.

Natuurvezel en dierenhaar, worden beoordeeld als de wat zachtere afwasborstels en zijn daarom zeer geschikt voor de wat breekbaardere en delicate materialen. Hierbij wil je niet met een te grove borstel te werk gaan en biedt een borstel met zachte haren de uitkomst. Deze afwasborstels zijn niet altijd geschikt om op hoge temperaturen mee af te wassen. De haren verdragen de te hoge temperatuur niet. Daarom zijn deze afwasborstels zeker niet geschikt om in de vaatwasmachine grondig te reinigen.

Siliconen is een op zichzelf staand materiaal, eigenlijk voor alles wel inzetbaar. Het is makkelijk te reinigen en is bijzonder hitte bestendig.

Het materiaal van de steel en handvat kunnen doorgaans variëren tussen kunststof en hout.

De kleur

De kleur kan zeker belangrijk zijn. Afwassen is niet voor iedereen een leuk klusje. Zorg daarom dat je in ieder geval een mooie kleur afwasborstel uitkiest, dat maakt het werkje in iedergeval nog een beetje gezellig 😉

Vaatwasmachine bestendig en hitte bestendig

Omdat je er best een hoop vuiligheid mee weg poetst, bijvoorbeeld aangekoekte etensresten uit koekenpannen. Dan is het soms ook fijn als je de afwasborstel zelf ook is grondig kunt reinigen. Bijvoorbeeld door hem in de vaatwasmachine even grondig mee te laten draaien. Als je afwasborstel niet vaatwasmachine bestendig is of hij is niet hitte bestendig, dan zullen de haren gaan smelten door de hitte en dan heb je niks meer aan de afwasborstel. Dat is natuurlijk super zonde.