Ontdek hier de 5 beste afwasmiddelen van 2022!

“De afwas moet weer gedaan worden.”
Wanneer je niet beschikt over de luxe van een vaatwasser, dan ben je aangewezen op een afwasteiltje met een sopje. Dit sopje bestaat uit warm water met een druppeltje afwasmiddel. Dankzij de actieve werking van het afwasmiddel en het warme water komt het vuil goed los van de vaat en verdwijnen vet en resten als sneeuw voor de zon. Je hoeft hierdoor niet grondig te boenen en lang te laten weken want het afwasmiddel werkt als een krachtig oplosmiddel in het water. Bij de meeste afwasmiddelen ontstaat er schuim in het water wat niet persé iets zegt over de werking van het product. De actieve stoffen zitten onzichtbaar in het water en werken als een magneet om alle vuil en vetresten los te laten en op te lossen. Hiervoor heb je dus geen schuim nodig.

Er is veel variatie op het gebied van afwasmiddelen en wij kunnen ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet kopen. Daarom hebben wij voor je uitgezocht welke afwasmiddelen de beste koop zijn en hebben deze voor jou in een top 5 gezet.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten: de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

Het beste afwasmiddel

Beste prijs en kwaliteitverhouding afwasmiddel – Fairy Vaatwastabletten Platinum All In One Lemon 37 stuks

Uit ons onderzoek is gebleken dat de  Fairy Vaatwastabletten Platinum All In One Lemon 37 stuks als beste uit de test is gekomen. Ze leveren een zo goed als nieuwe vaat op, welke stralend glanst en dankzij de handige oplosbare capsule levert het jouw een enorm gebruiksgemak op.

1

Fairy Vaatwastabletten Platinum All In One

Fairy Vaatwastabletten Platinum All In One Lemon 37 stuks Fairy Platinum All in One vaatwascapsules leveren een zo goed als nieuwe vaat. Ze leveren de beste reiniging van Fairy en helpen zelfs de dofheid die na verloop van tijd is opgebouwd weg te nemen om de oorspronkelijke glans van je vaat te her... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Handige capsules, genoeg dosering voor 1 vaat per keer
 • +Neemt dofheid weg. Ook dofheid wat er al langere tijd zit
 • +Geeft glans aan de vaat en maakt brandschoon
Check de prijs
2

Ecover Afwasmiddel - Kamille & Clementine

Ecover Vloeibaar Afwasmiddel is krachtig tegen vuil op je vaat en doet dat zonder agressieve chemicaliën. Aangekoekte etensresten en vet maken geen kans dankzij de vuilbestrijdende combinatie van kokosolie en suiker. Dit biologisch afbreekbare Ecover afwasmiddel laat een sprankelend schone vaa... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Milieuvriendelijk afwasmiddel
 • +Heerlijke geur
 • +Maakt goed schoon
Check de prijs
3

Ecover Afwasmiddel - Granaatappel & Vijg

Ecover Vloeibaar Afwasmiddel is krachtig tegen vuil op je vaat en doet dat zonder agressieve chemicaliën. Aangekoekte etensresten en vet maken geen kans dankzij de vuilbestrijdende combinatie van kokosolie en suiker. Dit biologisch afbreekbare Ecover Vloeibaar Afwasmiddel laat een sprankelend ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Zacht voor de handen
 • +Krachtige reiniging
 • +Ruikt voortreffelijk
Check de prijs
4

Dreft Naturals Lavender & Rosemary Afwasmiddel

100% Natuurlijke geur van Lavender & Rosemary Doeltreffende reiniging, verwijdert vetresten volledig Eenvoudig spoelen Langdurig zeepsop van elke druppel Rijke formule voor een schitterend schone vaat en het krachtig verwijderen van hardnekkig vet De formule is dermatologisch goedgekeurd ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Geeft een mooie schuim
 • +Ruikt heel lekker
 • +Feestje voor de handen
Check de prijs
5

Dreft Clean & Care Rose & Satin Afwasmiddel

2in1: krachtig tegen vet, zacht voor de handen. Onweerstaanbare frisheid rondom de gootsteen tijdens het afwassen Langdurig zeepsop van elke druppel Fantastische fruitige en bloemige geur Zacht voor uw huid, u hebt geen rubberen handschoenen nodig Rijke formule voor een schitterend schone vaa... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • +Zacht voor de handen
 • +Voordeelverpakking is voordeliger per fles
Cons
 • -Buiten bereik van kinderen houden
Check de prijs

Wat is afwasmiddel?

Afwasmiddel is een vloeibaar product wat je gebruikt tijdens de hand afwas. Je hebt maar heel weinig nodig omdat het product direct opgenomen wordt in het warme water. Er ontstaat een lekker (schuim)badje waar je je vuile vaat goed en veilig in kunt afwassen. Door gebruik van afwasmiddel krijg je snel een schone en vetvrije vaat die weer heerlijk ruikt.
Bij het doen van de afwas heb je afwasmiddel nodig. Zonder afwasmiddel krijg je je borden, bestek, glaswerk en kopjes niet goed schoon. Het vuil komt er niet makkelijk vanaf en er blijft een vettige waas achter. Tevens zijn je spullen niet goed gedesinfecteerd. Met gebruik van afwasmiddel, was je alle resten en bacteriën er grondig vanaf en ben je verzekerd van een schone en blinkende vaat.

Afwasmiddelen bestaan uit een aantal actieve ingrediënten en zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Bij normaal gebruik is dit product dus veilig bevonden voor de gezondheid. Echter is er wel enige voorzichtigheid geboden bij het gebruik van afwasmiddel. We denken vaak dat wanneer het water niet voldoende (meer) schuimt er nog meer afwasmiddel in het water moet om beter te kunnen reinigen. Maar dit is een fabel. Na onderzoek is gebleken dat de moleculen nog steeds in het water aanwezig zijn en het vuil kan losweken. Je zorgt er met het extra toevoegen van afwasmiddelen alleen maar voor dat er onnodig veel chemische stoffen in het water terechtkomen die de huid van je handen droger kunnen maken. Pas wanneer het afwaswater je vuile vaat niet meer voldoende schoon krijgt wordt er pas aangeraden een drupje afwasmiddel toe te voegen om het water opnieuw te heractiveren.

Er zijn afwasmiddelen die beschrijven op hun verpakking ‘extra mild en zacht voor de huid’ te zijn. Ook zijn er speciale ‘hypoallergene’ afwasmiddelen en ze zijn er ‘zonder parfum’. Echter adviseren wij altijd om alsnog goed naar de achterkant van de flacon te kijken omdat er toch nog stoffen in kunnen zitten die de huid kunnen irriteren. Het product is echt ontwikkeld om sterk te ontvetten, daarvoor is het logisch dat er wasactieve stoffen, conserveermiddelen, oplosmiddelen, alcohol en geurstoffen in worden gebruikt die ook vet en belangrijke stoffen van de huid weghalen. Ga er dus niet standaard van uit dat gebruik van afwasmiddel geen kwaad kan. Wanneer je teveel gebruikt van het product of wanneer je vaak met je handen in afwaswaswater zit kan het zelfs een allergische reactie aan de huid geven. Dus ga er voorzichtig mee om.

Je wilt natuurlijk snel klaar zijn met afwassen. Tenminste, wij verwachten dat afwassen niet je favoriete klusje is. Het zou dan ook extra werk met zich meebrengen om alle afgewassen vaat nog te moeten afspoelen met water. We hebben gelukkig goed nieuws, want dit hoeft niet! Afwasmiddelen zijn dermate veilig voor onze gezondheid dat de resterende sopdeeltjes die mogelijk nog op ons serviesgoed en bestek achterblijven, maar heel weinig zijn. Zij hebben geen schadelijk effect op onze gezondheid. Tevens wanneer we de vaat direct afdrogen zijn deze sopdeeltjes helemaal verwaarloosbaar.

Er zijn ook afwasmiddelen die rekening houden met mens, dier en natuur. Dit zijn middelen die op basis van plantaardige oorsprong zijn gemaakt. Je kunt hier zeker van zijn dat er met de hoogst mogelijke zorg gekozen is voor huidvriendelijke, diervriendelijke en milieuvriendelijke ingredienten. De afwasmiddelen zijn niet op dieren getest en ze zitten verpakt in kunststof flessen die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic. De kracht van het afwasmiddel zal niet minder zijn omdat er nogsteeds hulpstoffen gebruikt worden en natuurlijke sterk ontvettende extracten. Hierdoor lever je gelukkig niet in op de schoonmaakkracht en ben je goed bezig met jezelf en het klimaat.

Waarom afwasmiddel kopen?

Hier kunnen we kort over zijn. Afwasmiddel is een “musthave” om goed te kunnen afwassen. Het verwijdert vet en vuil van je vaat en het zorgt er voor dat je zonder moeite snel klaar bent. Zonder afwasmiddel, met alleen water bereik je dit resultaat nooit. Glazen en servies zullen minder glimmen en zullen een waas achter laten. Tevens is je vaat met water alleen niet goed “schoon”. Zeker in deze tijd waarin we te maken hebben met virussen om ons heen is het juist zo belangrijk dat de kopjes, glazen, borden en bestek goed gereinigd worden. En met ‘goed gereinigd’ bedoelen we; gedesinfecteerd. Wanneer we bijvoorbeeld visite hebben kan je simpelweg niet het risico nemen dat je serviesgoed niet grondig genoeg schoon is gemaakt en mogelijk nog ziekmakende resten heeft achtergelaten. Bij het gebruik van afwasmiddel hoef je je daar echt geen moment zorgen om te maken. Want dat is precies wat afwasmiddel doet, “grondig reinigen!” Dus bespaar vooral niet op afwasmiddel want het is echt zonde van het werk en het gaat ten koste van het eindresultaat en je gezondheid.

Afwasmiddel kopen? Houd hier rekening mee

De concentratie

Er zijn fabrikanten die claimen sterk geconcentreerde afwasmiddelen te hebben en waardoor je bij gebruik veel minder product nodig hebt om schoon resultaat te krijgen. Dit is in tegenstelling tot verdunde imitatie afwasmiddelen. De meeste merk afwasmiddelen hebben een goede verhouding actieve stoffen en zullen dus gegarandeerd goed schoon maken. Hieraan zijn vooraf voldoende tests gedaan om deze garantie te kunnen waarborgen.

Chemische of plantaardige oorsprong

De meeste merken werken met chemische middelen. Wanneer je dit liever niet wilt gebruiken dan kun je ook zeker een goede keuze maken uit afwasmiddelen die van plantaardige oorsprong zijn. Zij werken met enkel zachte en eerlijke ingrediënten die goed zijn voor mens, dier en milieu. Deze producten zijn uitermate geschikt voor de gevoelige huid, niet getest op dieren, de fles van 100% gerecycleerd plastic en gemakkelijk recyclebaar.

Voordeelverpakking

Wanneer je een voordeelverpakking weet te bemachtigen weet je dat je per fles voordeliger uit bent. Je bent direct voorzien van een mooi voorraadje en je kunt dus lekker lang vooruit met je afwasmiddel. Hier hoef je dus voorlopig even niet aan te denken.

Buiten bereik van kinderen

Afwasmiddel is een product wat er vaak mooi uit ziet vanwege de vrolijke felle kleuren. Het kan door jonge kinderen daarom geassocieerd worden met een lekker zoet drankje. De fabrikanten bevelen ten zeerste aan om alle afwasmiddelen uit het zicht en bereik van kinderen te houden. Berg deze producten daarom zo hoog mogelijk op zodat ongelukken voorkomen kunnen worden.

Gevaren aanduiding

Bekijk het etiket vooraf goed. Want er staat informatie op wat goed is om te weten. Bijvoorbeeld: wat te doen als het product per ongeluk in de ogen terecht komt?

Lees tip: De beste vaatwasmiddelen van dit moment

Waar kan ik afwasmiddel allemaal voor gebruiken?
Afwasmiddel is een heel veelzijdig schoonmaakmiddel. Je hoeft er dus niet alleen je afwas mee schoon te maken. Afwasmiddel kan ook gebruikt worden om je ramen mee te zemen, je barbecue mee schoon te maken, douchedeuren, maar ook gebruiken als een allesreiniger en je hele huis voorzien van een fris sopje!
Afwasmiddel kan prima als handzeep worden gebruikt, zoals je geen huidproblemen hebt zoals eczeem. Afwasmiddel is veilig voor de huid en bevat geen hardnekkige ingrediënten.
Het resultaat van een piepklein beetje afwasmiddel in de vaatwasser is enorm veel schuim. Het is dus niet aan te raden om afwasmiddel te gebruiken voor de vaatwasmiddel.