Ontdek hier de 5 beste lekbakken voor je wasmachine van 2022!

Stel je eens voor; Tijdens het draaien van je was begint de waterslang of je wasmachine opeens te lekken en jij bent niet in de buurt. Het water verspreid zich razendsnel over de vloer en vormt een grote bassin op de bovenverdieping. Wat een ellende tref je aan wanneer je thuis komt.

Lekkages zijn heel vervelend en richten meestal veel schade aan. Het herstellen van de schade is vaak een hele klus en kost veel geld. Er zijn veel oplossingen om water lekkage tegen te gaan. Bijvoorbeeld met een lekbak voor je wasmachine. Een lekbak zorgt er voor dat je onbezorgd je wasmachine kunt gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn voor lekkage en de gevolgen van waterschade. Je zet de wasmachine simpelweg in de lekbak en hierdoor kan het water zich niet verder verspreiden. Je lekbak helpt je dus om grote problemen te voorkomen. Het is een simpel accessoire, voor een laagdrempelige prijs en je voorkomt er een hoop gezeur mee wanneer je een lekbak onder je wasmachine plaatst. Lees hieronder in onze blog meer over lekbakken voor je wasmachine.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten:  de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

Beste lekbak voor de wasmachine

Beste koop – Sanivesk Lekbak Voor Wasmachine

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Sanivesk Lekbak Voor Wasmachine de beste is. Hij is passend voor de meeste wasmachine en is gemaakt van hoogwaardig materiaal.

1

Sanivesk Lekbak Voor Wasmachine 70x70x10cm

Handige kunststof opvangbak van Sanivesk voor het opvangen van water bij eventuele lekkage van een (vaat)wasmachine. Maat passend voor de meeste wasmachines. [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Stevig materiaal
 • +Goede prijs kwaliteit verhouding
Check de prijs
2

Nedco Standaard Lekbak - 70 x 70 x 10 cm

Productbeschrijving Standaard lekbak voor wasmachine 70 x 70 x 10 cm [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Materiaal is van stevige kwaliteit
 • +Ruime maat, past bijna elke wasmachine in
Check de prijs
3

Nedco Lekbak Super 65x65x6cm

Productbeschrijving Lekbak Super 65x65x60cm Universele lekbak voor gebruik onder de wasmachine of vaatwasser. Deze lekbak vangt het water op bij een lekkage.Eigenschappen: slag en stootvast met voorgeboorde gaten 2 afsluitdoppen 1 afvoertule [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Inclusief: afsluitdoppen en afvoerkoppeling
 • +Sterk materiaal
 • +Iets kleinere bak (65x65 cm) Deze hoeft niet meer zo groot te zijn i.v.m. afvoer mogelijkheid
Check de prijs
4

Lekbak wasmachine Simone, 130x65x10 cm. Duo lekbak

Bescherm uw vloer tegen een kapotte wasmachine of vaatwasser. Deze duo lekbak is extra breed waardoor er 2 machines naast elkaar in passen. LET OP: de breedte van de lekbak is 130 cm. dus niet alle machines passen naast elkaar. Meet eerst goed beide machines op om er zeker van te zijn dat deze... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Groot formaat voor 2 machines
 • +De breedte van de lekbak is 130 cm
Check de prijs
5

Opvangbak water

Productbeschrijving Opvangbak water -Bak voor wasmachine in de vorm van een waterdichte houder in geval van lekkage -Uitgerust met 4 rubberen kussentjes voor het absorberen van trillingen -De opvangbak is gemaakt van polyethyleen met een dikte van 2,5 mm [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Incl. anti-slip en anti- trillings kussentjes
 • +Sterk materiaal
 • +smalle bak
Cons
 • -Omdat het een smalle bak is past niet elke machine er in
Check de prijs

Wat is een lekbak voor je wasmachine?

Een lekbak is een kunststof bak die ruimer is dan de omvang van je wasmachine. De vierkanten lekbakken zijn doorgaans gemaakt van slag en stootvast materiaal in de kleur wit met universele maat van ongeveer 70 x 70 cm. Bijna alle wasmachines passen er in. Ze zijn echter niet alleen voor wasmachine geschikt. Ze kunnen ook gebruikt worden voor een droger of vaatwasser bijvoorbeeld.

Je hebt een lekbak nodig wanneer je automaat geen volledige ingebouwde waterbeveiliging heeft. De lekbak zet je onder je wasautomaat. Zodra er water lekt, vangt de bak het water op. Een wasmachine met een bodemsensor heeft een ingebouwde lekbak dus dan heb je geen losse lekbak meer nodig.

Er zijn 2 soorten lekbakken.

Lekbak uit één geheel

Een lekbak uit één geheel is een bak welke geen openingen heeft om een afvoer aan te sluiten. Het is dus gewoon een bak welke het water opvangt en tegenhoudt.

Lekbak met gaten, doppen en afvoerkoppeling

Deze lekbakken beschikken over voorgeboorde gaten waarop je een afvoer kunt aansluiten. Er worden doppen meegeleverd waarmee je de gaten kunt afdichten.

Je kunt de bak zo neerzetten dat de afvoer aan elke willekeurige hoek gebruikt kan worden. Het andere gat dicht je dan af door er een dop in te drukken. Hiermee maak je een lekbak lekvrij en zal er geen limiet zijn om het water op te vangen, want het overtollige water loopt dan weg naar de afvoer.

Waarom een lekbak voor je wasmachine kopen?

Om de meest belangrijkste reden; om waterschade van een lekkende machine te voorkomen. Je hebt een lekbak nodig als je wasmachine geen ingebouwde lekbak of andere ingebouwde waterbeveiliging heeft. Waterlekkage door een kapotte afvoer of toevoer kan een ware nachtmerrie zijn. Door een lekbak onder je machine te plaatsen zorg je dat lekkend water opgevangen wordt en zich niet kan verspreiden door je woning. De schade kan enorm zijn en de gevolgen nog vervelender. Nieuwe generatie wasmachines beschikken vaak al over de nodige preventie om waterschade te beperken. Maar toch is het in sommige gevallen wel slim om alsnog te kiezen voor een lekbak onder je wasmachine. Wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont, of als je wasmachine op de boven verdieping staat. Hiermee voorkom je dat wanneer er water lekt, dit via de trap en langs de muren naar beneden komt zetten.

Je kunt een lekbak combineren met andere losse waterbeveiliging accessoires om je machine lekveilig te maken. Dit kunnen zijn; een waterslot, waterstop/aquastop, een slang met waterbeveiliging en een dubbelwandige slang.

Waterstop/Aquastop

Een waterstop sluit je aan bij de kraan welke water geeft aan je wasmachine. Je kunt hem  instellen in hoeveel liters water hij per keer geeft aan de wasmachine. Zo voorkom je dat er teveel water in de machine terecht komt en blijft de schade beperkt wanneer er lekkage zou ontstaan. Je bepaalt dus zelf hoeveel water er in 1x door de slang en de waterstop loopt. Als de waterslang bijvoorbeeld knapt, dan stopt de watertoevoer vanzelf na het ingestelde maximum. Wanneer je niet over een aquastop beschikt dan zou de kraan dus constant door blijven lopen. Je wilt niet weten wat een ravage je aantreft als je de lekkage ontdekt. Een waterslot aanschaffen is dus een heel slim idee.

Wateraanvoerslang met veiligheidssysteem

Er bestaan ook waterslangen met een ingebouwd beveiligingssysteem. Dat is een slang waar al een slot aan vast zit. Je koppelt het slot aan je kraan en de slang naar je machine. Hiermee ben je gelijk klaar en is je machine veilig ingesteld.

Elektrisch waterslot

Een elektrische waterslot is een slot wat je tussen je kraan en je slang hangt. Onderaan het draad welke naar de lekbak toe rijkt, daar zit een sensor. Wanneer het sensor water ontdekt dan wordt er direct een signaal naar het slot aan de kraan gestuurd en daardoor wordt het water direct afgesloten.

Dubbelwandige slang

Een dubbelwandige slang is een dubbele slang welke dus extra dik is. Mocht er iets gebeuren met de buitenkant van de slang, knikken of tegen iets scherps aan komen, dan is er altijd nog een extra veilige binnen slang die voorkomt dat de slang direct kapot gaat.

Lekbak voor je wasmachine kopen? Houd hier rekening mee

Verschillen

Er zijn dus 2 verschillende lekbakken welke je onder je wasmachine kunt zetten. één zonder gaten en doppen, en één mét gaten, doppen en afvoerkoppeling.

Heb je een wasmachine zonder ingebouwde lekbak? Dan raden wij wel aan om een lekbak onder je wasmachine te gebruiken. Wil je extra zeker zijn van de minste schade? Dan is een lekbak met afvoer mogelijkheid de beste optie om te kiezen.

Ruimte

Wij raden je aan om even goed te kijken naar de ruimte waar de wasmachine staat. Het kan een nisje zijn, of een krappe ruimte waar de wasmachine net in past. In dit geval is het misschien lastig om een lekbak onder je wasmachine te plaatsen. Lekbakken hebben een ruimere omvang dan de wasmachine zelf. Meestal 70×70 cm. Ons advies is om eerst de ruimte op te meten voordat je een lekbak voor je wasmachine besteld. Zo voorkom je dat hij dadelijk toch niet past en bespaar je jezelf een hoop geneuzel met terugsturen.

Duo lekbak

Er bestaan ook duo lekbakken voor 2 machines. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn in je waskamer wanneer je twee machines naast elkaar hebt staan. Meet van te voren beide machines op om te zien of de duo lekbak onder deze 2 apparaten past.

Demping

In sommige lekbakken zit ook demping verwerkt. Er zitten dan kussentjes op de plekken van de wasmachine pootje. Dit helpt trilling voorkomen en zorgt ervoor dat de wasmachine minder herrie maakt als hij aan staat.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of er water in de lekbak zit?
Als de lekbak gevuld is met water, zal deze voller worden en er zal druk op de lekbak worden uitgeoefend. U kunt ook het water in de lekbak controleren door de dop te openen. Als er water in de lekbak zit, zal het water naar buiten komen. Als er geen water in de lekbak is, zal deze leeg zijn.
Je moet de lekbak wasmachine minstens één keer per maand legen, zodat er geen schade aan de wasmachine ontstaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lekbak regelmatig wordt gecontroleerd en geleegd, zodat het water dat door de wasmachine wordt verwerkt, wordt opgevangen en verwijderd.