Ontdek hier de 5 beste mattenkloppers van 2022!

Een ouderwetse mattenklopper.. vroeger had ieder huishouden er wel één. Daarom is voor de oudere generatie onder ons een mattenklopper geen onbekend product. Maar de jongere generatie zal deze schoonmaakklassieker wellicht niet kennen en geen idee hebben waarvoor het gebruikt dient te worden. De mattenklopper staat bekend als een handige schoonmaaktool om tapijt, dekens, kussens, automatten en deurmatten uit te kloppen.

Mattenkloppers zijn van oudsher gemaakt van wilgentenen of rotan. Ze zijn op een specifieke manier gevlochten en kunnen uit verschillende diktes bestaan waarmee de stevigheid bepaald wordt. Afhankelijk hiervan kun je zware spullen zoals tapijten en dekens en minder zware spullen uitkloppen, zoals automatten en deurmatten.

Door een mattenklopper te gebruiken klop je tijdens het uitkloppen van zand, vuil en stof ook lekker veel frisse lucht in je matten, dekens en kussens. Na het uitkloppen van je spullen ruikt alles weer lekker fris en kan het zonder vuil weer snel terug gelegd worden waar het hoort.

 

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten:  de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

 

1

Mattenklopper Rotan 3-slags

Mattenklopper – Rotan – 3-Slag. Ben je het ook zat dat je matten en kleden helemaal vol zitten met stof en dierenharen. Met deze uitstekende mattenklopper heb je hier nooit meer last van. Deze mattenklopper slaat gemakkelijk al het stof uit jouw kleed, mat of meubilair. De mattenkloppe... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Kan voor zowel lichte als zware materialen gebruikt worden
 • +Met handige ophang haak
Bekijken op Bol.com
2

Supersterke Mattenklopper van Boxsprings Compleet rotan 3-slags 72 cm

Best geteste Mattenklopper rotan 3-slags | 72 cm van Boxsprings Compleet – inclusief onmisbare en gratis Mattenklopper BewaarGids met alle informatie over dé Mattenklopper Bestel deze mattenklopper bij Boxsprings Compleet, dit geeft u dé garantie op de beste kwaliteit. Rechts bij &#... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Sterke kwaliteit
 • +Doet wat het moet doen
Bekijken op Bol.com
3

Katrien Mattenklopper klassiek model, 3-slags rotan

Nostalgische en duurzame mattenklopper. Gemaakt van dik en het allerbeste rotan. Dit is het klassieke model. [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Van zeer sterke kwaliteit
 • +Handig in gebruik
Bekijken op Bol.com
4

Benson Mattenklopper - 79 x 30 cm.

Een mattenklopper is een echte schoonmaakklassieker. Al generaties lang worden matten, tapijten en kleden hiermee schoongeklopt. Hiervoor worden ze het best buiten over de waslijn of hek gehangen waarna ze goed uitgeklopt kunnen worden. Met de stofzuiger haal je het oppervlakkige vuil natuurlijk al ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Van kunststof gemaakt
 • +Verschillende kleuren beschikbaar
Bekijken op Bol.com
5

Mattenklopper - Licht model - Rotan

Nostalgische mattenklopper, model ‘licht’, met ophanghaakje. Gemaakt van dik en duurzaam rotan. [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Klein model voor lichte materialen
Cons
 • -Voor het zelfde geld heb je een groot model (alleskunner)
Bekijken op Bol.com

Wat is een mattenklopper?

Een mattenklopper is een handige schoonmaak hulp in huis, vakantiehuis , garage of schuur. Het is een steelvormig lichtgewicht gereedschap in de vorm van een tennisracket. Veelal gemaakt van natuurlijke materialen, zoals wilgentenen (takken van de wilgen boom) en van rotan (een klimplant uit het tropische regenwoud).

Mattenkloppers zijn op een speciale manier gevlochten zodat hij stevig in elkaar gebonden zit en niet slap is. Ze bestaan uit verschillende hoeveelheden strengen, ook wel slagen genoemd. Namelijk uit 2, 3 of 4 strengen/slagen. Hoe meer strengen, hoe steviger en sterker de mattenklopper is. Dit betekend ook, wanneer hij uit meer strengen bestaat, je er ook zwaardere spullen mee kunt kloppen. Je kunt je misschien voorstellen dat een mattenklopper bestaande uit 2 strengen minder sterk is dan een mattenklopper die gemaakt is van 4 strengen. Mattenkloppers die uit 2 strengen bestaan zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld kussens, deurmatten en automatten. De andere mattenkloppers, bestaande uit 3 of 4 strengen zijn beter geschikt om zwaardere tapijten, dekens en zware kussens mee uit te kloppen.

Uiteraard zit je met een mattenklopper van 4 strengen dus altijd goed!

Waarom een mattenklopper kopen?

We schetsen een aantal situaties waarvoor een mattenklopper handig is om in huis te hebben:

 • Dagelijks lopen er enige hoeveelheid mensen in en uit huis. Hiermee wordt vuil van de straat, zand en stof mee naar de mat genomen die je op de mat achterlaat. Meestal na een dag ziet de mat er al niet meer schoon uit en wil je dit snel weer schoon hebben. Met een mattenklopper klop je buiten binnen enkele secondes de mat weer schoon en heb je geen onnodig vervuiling en stof meer in je huis.
 • Men brengt over het algemeen heel wat tijd door in de auto. Onze automatten krijgen het maar zwaar te verduren omdat we altijd met onze schoenen heel wat troep mee naar binnen nemen. Om nou te voorkomen dat je auto een zwijnenstal wordt is het handig als je even makkelijk en zonder gedoe de matjes kunt reinigen. De mattenklopper is hiervoor de perfecte tool. Hij is er supersnel bij gepakt en binnen een aantal minuutjes zijn al jouw matjes in de auto weer stralend schoon.
 • Onze dekens en kussens van ons bed, daar wordt dagelijks onder geslapen. We zijn geneigd om tijdens de verschoning die we elke week of 2 weken doen, gelijk het bed weer te voorzien van schonen lakens en beddengoed. Hiermee krijgt het dus niet de kans om even lekker te luchten. Er komt stof, transpiratievocht en slaapluchtjes in onze dekbedden en kussens welke niet fris zijn en ongezond. Wanneer je dit even lekker laat luchten in de buitenlucht dan voorkom je hiermee dat bacteriën geen kans krijgen zich in het bed te nestelen. Door een mattenklopper te gebruiken om alles goed uit te kloppen, sla je alle stof en luchtjes diep uit de vezels en zorg je er direct voor dat je dekbed direct een frisse oppepper krijgt.
 • Het tapijt in huis. Uiteraard stofzuig je natuurlijk regelmatig. En hiermee voorkom je dat je een vuile oppervlakte hebt. Alleen soms is het gewoon nodig om even een diepte reiniging te doen, want vuil en stof dringen diep in de vezels. Met een stofzuiger bereik je deze plekken soms moeilijk en blijft er onverhoopt toch stof en zand achter. Om hier mee af te rekenen wordt een mattenklopper gebruikt. Je hangt het tapijt buiten over een railing of een hek zodat je flink met de mattenklopper aan de slag kunt.

Mattenklopper kopen? Houd hier rekening mee

Het materiaal

Zoals we hierboven ook al vertelde zijn er verschillende materialen waarvan de mattenkloppers gemaakt zijn. Wilgentenen of rotan. Maar er zijn ook mattenkloppers die gemaakt zijn van kunststof. Wilgentenen en rotan zijn een natuurlijk materiaal die gewonnen worden uit de natuur. Deze worden met de hand gevlochten in altijd dezelfde vorm en vlechttechniek. Waar kunststof geproduceerd wordt in een fabriek en ook volgens de zelfde vlecht en vorm worden gemaakt. Wilgentenen en rotan kunnen als je echt heel grof omgaat met de mattenklopper breken, scheuren of versplinteren. Echter zijn ze echt wel geschikt om er even flink mee van langs te geven. Maar in tegenstelling tot kunststof is dit anders. Dit zal niet snel splinteren. Niks is onverwoestbaar natuurlijk. Een echte traditionele mattenklopper is wel echt van duurzaam natuurlijk materiaal gemaakt en kan een eeuwigheid meegaan.

De maat

Er zijn grote en kleine mattenkloppers. Je kunt ze herkennen aan het paneel waar je de kloppen mee maakt. Dus het gedeelte waar je het tapijt of deken mee raakt. Dit gedeelte is bij kleine mattenkloppers kleiner (ongeveer een kwart kleiner).  De steel is meestal van iets kleinere of gelijke lengte dan van de normale maat. Heb hier erg in wanneer je op zoek bent naar een mattenklopper.

Hoeveel slags

We hebben al verteld dat er mattenkloppers van 2, 3, of 4 strengen bestaan. Met andere woorden wordt dit omschreven als 2, 3, of 4- slags mattenkloppers. Hoe meer slags, hoe steviger de mattenklopper.

Maar hoe bepaal je nu hoeveel slags mattenklopper je nodig hebt?

Wellicht weet je van te voren al een beetje waar je de mattenklopper voor wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld voor het tapijt in de woonkamer, of die zware donzen dekens. Wanneer je weet dat iets van een zwaar gewicht is dan adviseren wij om voor de stevigste mattenklopper te gaan die er is. Namelijk de 4-slags mattenklopper. Hiermee weet je zeker dat je safe zit en dat je mattenklopper niet snel dubbel zal vouwen wanneer je er op los mept. Andersom, als je alleen lichte materialen wilt schoon slaan dan zou je voldoende uit de voeten moeten kunnen met een 3 of misschien zelfs wel een 2- slags mattenklopper. Wij zouden altijd voor een goede middenklasser kiezen omdat je daarmee een perfecte allrounder in huis haalt en je niet voor verrassingen komt staan wanneer je mattenklopper toch ineens knakt.