Wat is een Siemens wasmachine?
Siemens is een van de bekendste merken in de witgoed industrie. Siemens heeft meer dan 150 jaar ervaring op het gebied van huishoudelijke apparaten, waaronder de wasmachine. Met de huishoudelijke apparaten van Siemens wordt het leven comfortabel. Duurzaamheid staat bij Siemens hoog in het vaandel en dit is dan ook een belangrijk onderdeel in het bedrijf. Sinds 2015 hebben ze een neutraal wasprogramma, met als doel om de Co2 uitstoot te halveren.
Elke wasmachine heeft een energieklasse a om zo het gebruik van water en energie per wasbeurt te verminderen. Één van de nieuwste functies in de wasmachines zijn de iSensoric sensoren. Met deze intelligente sensoren kan er precies de hoeveelheid wasgoed worden bepaald en hierop word het wasprogramma aangepast. Ook word de juiste hoeveelheid wasmiddel hiervoor gebruikt.
Met een Siemens wasmachine ben je verzekerd van een goede koop, ze leveren een ruim assortiment aan wasmachines en zo is er voor ieder huishouden een passende wasmachine die voldoet aan jouw wensen.
Waarom een Siemens wasmachine kopen?
Een wasmachine koop je om je was te wassen. Hiermee weet je zeker dat je vlekken uit je stoffen gaan, de juiste temperatuur gebruikt wordt door het juiste wasprogramma en dat daardoor ook de bacteriën gedood worden zodat ziekmakers en allergieën geen kans meer krijgen.
Heb je nog een oude wasmachine? En is deze aan vervanging toe? Dan is het ook slim om te kijken naar een nieuwe. Tegenwoordig zitten er een hoop energiebesparende opties en functies op nieuw wasmachines waardoor je geld en tijd kunt besparen.
Verschillende wasprogramma’s
Kort: Tegenwoordig zitten er op de meeste Siemens machines een kort wasprogramma welke super snel klaar is met kleinere stapels, namelijk; gemiddeld tussen 15 en 45 min. Dit is handig als je snel even iets opgefrist wilt hebben, of iets vergeten bent te wassen.
De normale programma’s, zoals bonte, katoen, mix: variëren van 1 tot 2.5 uur, afhankelijk van hoe vol je trommel zit en welk programma je gebruikt. Witte was, oftewel het programma; katoen, zal langer zijn tijd nodig hebben omdat dit programma op hogere temperatuur wast.
ECO: Een eco-wasprogramma is een programma die energiezuinig is. Het bespaart water en stroom. Omdat je op een lagere temperatuur wast en de machine het water langer in het programma hergebruikt, bespaar je dus enorm. Het enige nadeel is dat een eco-programma er langer over doet. Namelijk zo’n 3 tot 4 uur, waar een normaal wasprogramma na 1 tot 2,5 uur klaar is. Uiteraard heb je hier in de nacht geen last van.
Handwas: Een handwasprogramma is een koud wasprogramma welke bedoelt is voor kledingstukken of stofjes welke niet in de wasmachine gewassen mogen worden. Dit programma draait zachter, wast kouder, en centrifugeert niet of nauwelijks.
Delicate: Een wasprogramma speciaal voor delicate stoffen. Hier wordt rekening gehouden met de meest kwetsbare materialen. De machine wast koeler, draait langzamer en centrifugeert op lagere toeren.
Sport: Speciaal een programma voor sport kleding.
Wol en zijde: een programma speciaal voor wol of zijde kleding. Te vergelijken met een delicate wasprogramma.
Daarnaast zijn er wasmachines met nog meer speciale programma’s zoals; Dekbedden, dekens, Anti-allergie, Synthetisch of baby- programma’s. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt.
Welke programma’s zijn belangrijk?
Niet op elke Siemens wasmachine zitten al deze programma’s natuurlijk. Je hebt ze ook lang niet allemaal nodig. Maar het is belangrijk om te kijken naar wat jezelf belangrijk vind waaraan je wasmachine aan programma’s moet voldoen.
Heb je bijvoorbeeld veel sport kleding? Dan is het heel erg handig om een wasmachine met een sport wasprogramma te hebben. Of ben je duurzaam ingesteld en wil je geld besparen op je wassen? Kijk dan is naar een wasmachine waar een eco-programma op zit. Wat ons betreft is een kort programma echt een “musthave”. Er is altijd wel is een kledingstuk wat je vergeten bent te wassen, of je morst spontaan op je mooie shirt. Daarvoor is dit programma bij uitstek zeer geschikt en kan daarom zeker niet ontbreken.
Let er op dat bij elk programma vaak de temperatuur, het toerental en verschillende opties aan te passen zijn. Zo kun je programma’s naar eigen wens aanpassen.
Functies
Naast de uitgebreide programma’s die Siemens wasmachines tegenwoordig allemaal hebben, zijn er ook verschillende functies waarmee je je was resultaat beter op je wensen kunt afstemmen. Denk bijvoorbeeld aan:
Stoomfunctie: Het programma eindigt zijn cyclus met een stoombehandeling waardoor er nog extra afgerekend wordt met overgebleven bacteriën. In geval van vervelendeb allergieën is dit heel prettig om te gebruiken.
Centrifugeren/pompen/spoelen: Bij sommige modellen wasmachines kun je nog extra centrifugeren, pompen of spoelen. Dit kan handig zijn als je je wasgoed toch nog te nat vindt of je voor de zekerheid nog een spoelbeurt wilt toevoegen en alle overgebleven zeepresten grondig wilt wegspoelen.
Kinderbeveiliging: Op de meeste machines zit wel een kinderbeveiliging. Dit voorkomt het kunnen aanpassen van het programma en het blokkeert de deur tegen opentrekken.
Tussentijds toevoegen: Het gebeurt iedereen wel; je vindt toch nog een kledingstuk wat mee had gemoeten met de was die aan staat. Niet alle wasmachines kunnen tussentijds opengemaakt worden om een nog toe te voegen. Er zijn wasmachines waarbij dit wel kan.
Start uitstel: Deze functie is handig als je je was op een bepaalde tijd klaar gewassen wilt hebben. Je stelt je wasmachine een gewenst aantal uren vooruit in, hij zal starten op het aangegeven tijdstip, en klaar is je was wanneer je bijvoorbeeld thuis komt uit je werk of wanneer je wakker wordt.
Anti-kreuk: Anti-kreuk is een stand die er voor zorgt dat je was er droger en gladder uit komt. Dit is een tijdbesparende optie want je zal minder lang nodig hebben om je was glad droog te krijgen.
Trommel: Verder beschikken de meesten nieuwe wasmachines over een trommel welke zo ontworpen is dat je wasgoed niet beschadigd en je kleding niet slijt. Sommige hebben een honingraad of een ander ontwerp welke een speciaal kusseneffect legt op je kleding.
Watergebruik: De hoeveelheid water wordt in de meeste gevallen afgestemd op de hoeveelheid gewicht wasgoed. Tegenwoordig zijn de wasmachines zo gemaakt dat ze het gewicht wegen en daarvoor het benodigde water toevoegen. Was je dus kleine wasjes, dan wordt er dus minder water gebruikt dan bij grote volle trommels. Dit is water besparend.
Wasmiddel dosering systeem: Er zijn high-tech wasmachines die beschikken over een geïntegreerd wasmiddel dosering systeem. Deze machines meten af hoeveel wasgoed er in de trommel zit en geven dan de juiste hoeveelheid water en wasmiddel af aan de trommel. Je gebruikt dus nooit teveel wasmiddel. Dit soort systemen hebben speciale cassettes welke je kunt vullen met je eigen vertrouwde vloeibare wasmiddel zodat je altijd het gewenste was resultaat krijgt wat je gewend bent. Als het wasmiddel bijna op dreigt te gaan, geeft de machine hiervoor een melding in het display, zodat je optijd weer kunt bijvullen.
WiFi/Bluetooth: Voor de echte “slimme apparaten fanaten” zijn er ook wasmachines welke aan te sturen zijn via WiFi of Bluetooth.
WiFi kan natuurlijk een uitkomst zijn voor mensen die weten dat ze nog even onderweg zijn en alvast thuis de machine willen laten draaien. Wanneer je van huis gaat zorg je natuurlijk al dat je wasautomaat gevuld is met de gesorteerde vuile was. Je hoeft dan alleen nog te zorgen dat de wasmachine gekoppeld staat aan bijvoorbeeld het WiFi signaal in huis, en dan kun je overal waar je bent, je wasmachine aan zetten. De was is dan lekker fris gewassen als je thuis komt.
Bij Bluetooth werkt dit anders. Dit gaat via verbinding via smartphone binnen een straal van maximaal 25 meter. Dus wanneer je op de bank zit bijvoorbeeld of tijdens de wekelijkse koffiedate met de buurvrouw. Je hebt de totale controle op afstand over je wasautomaat thuis. Je bedient de wasmachine makkelijk via een app, stelt de temperatuur in en ziet de resttijd op je scherm. Ook heel handig natuurlijk!
Siemens wasmachine kopen? Houd hier rekening mee
Bij het kiezen van een Siemens wasmachine is het belangrijk om eerst te kijken welk type wasmachine je nodig hebt. Er zijn voorlader-, bovenlader- en stapelbare wasmachines om uit te kiezen. Denk daarnaast na over je behoeften als het gaat om functies zoals i dos, vulgewicht, geluidsniveau en trommelgrootte. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt die snel hun kleding vuil maken dan wil je misschien een wasmachine kopen die grote hoeveelheden was aan kan en ook elke vlek uit de kleding kan wassen. Een ander ding om in gedachten te houden bij het winkelen voor een Siemens-wasmachine zijn budgetbeperkingen. Ze zijn er in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om erachter te komen wat jij je kan veroorloven en vanuit daaruit een keuze maakt.
Vulgewicht
Het vulgewicht wil zeggen; de hoeveelheid droge wasgoed in kilo’s. Er zijn wasmachines te koop van 5 kilo of minder, 6kg, 7kg, 8kg, 9 kg, 10kg, of 11 kilo en meer.
Hoe bepaal je hoe groot de wastrommel van de wasmachine moet zijn? Dit gaat aan de hand van jouw gezinssituatie. Hieronder geven we een richtlijn.
Huishouden bestaande ui 1 of 2 personen – 6 of 7 kilo
Huishouden bestaande uit 3 of 4 personen – 8 of 9 kilo
Huishouden bestaande uit 5 of meer personen – 10 kilo (of meer)
Grotere machines worden vaak voor professioneel gebruik ingezet.
Onze ervaring is echter wel om beter te kiezen voor een iets grotere trommel. Want heb je eenmaal toch een te kleine trommel gekozen dan zal je zien, dat de stapels wasgoed net niet helemaal in de machine passen en dan blijf je steeds met stapels wasgoed zitten. Dat is natuurlijk helemaal niet efficiënt voor je portemonnee, je tijd, en het is al helemaal niet milieuvriendelijk.
Toerental
Toerental wil zeggen; de snelheid waarmee de trommel de was centrifugeert. De meeste machines zijn wel in te stellen op verschillende toerentallen. Denk aan; 1600, 1400, 1200, 1000 of minder toeren. Waar 1600 toeren heel hard centrifugeren is en 1000 of minder zachter centrifugeren betekend. Je was komt er bij een toerental van 1600 of 1400 toeren een stuk droger uit ten opzichte van een toerental van 1000 toeren.
Tip: De hoogte van het toerental wil dus ook gelijk zeggen dat je wasgoed na het centrifugeren sneller droog kan zijn aan de waslijn of in de droger, omdat je wasgoed een stuk droger uit de wasmachine komt. Uiteindelijk scheelt dit weer tijd en energie op het drogen.
Energielabel
Wat betekend het energielabel precies? En wat zegt het over de wasmachine?
Het energielabel voor wasmachines loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige energielabel G. Vroeger werd een energielabel voor witgoed aangegeven d.m.v. A met plusjes, zoals; A+++. Deze worden dus niet meer gebruikt.
Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasmachine omgaat met energie en water. Behalve de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 100 wasbeurten. Zo kan je verschillende modellen wasmachines goed vergelijken. Verder vind je op het label ook informatie over de trommelinhoud, het waterverbruik en dB bij centrifugeren.
Het energielabel voor wasmachines is op 1 maart 2021 dus vernieuwd. Het label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot en met D. Achter de plusjes stond soms ook nog de toevoeging -10/20/30/40/50%. De plusjes en toevoeging zijn nu verdwenen: Het was een onduidelijk systeem. Bovendien zaten heel veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere apparaten.
Het betekent niet dat de apparaten minder zuinig zijn geworden. Het is vervangen voor een duidelijker systeem. Wat nu een label B is, is ongeveer te vergelijken met wat toen een A+++ -50% was. Wat nu label G is, is te vergelijken met wat toen A+ was.
Conclussie
Een zuinige wasmachine is vaak duurder in aanschaf dan een minder zuinig apparaat. Maar in gebruik zijn zuinige wasmachines goedkoper omdat ze minder stroom verbruiken. Weet dat een wasmachine echt lang mee hoort te gaan, namelijk gemiddeld zo’n 15 jaar. De hogere prijs in de winkel verdien je dus grotendeels of zelfs helemaal terug.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau wil zeggen; hoeveel dB het apparaat produceert wanneer hij aan staat. Dit wordt aangegeven in decibels. Er zijn 3 type geluidniveaus; stil, middel en luid.
Extra stil: 67 dB tot 70 dB
Stil: 70 tot 73 dB
Middel: 73 dB tot 78 dB
Luid: 78 dB en meer
Het geluidsniveau heeft met name betrekking op wanneer de wasmachine gaat centrifugeren. Dit is het moment waarop een wasmachine het meeste geluid maakt.