Een strijkplank bestaat uit een plat oppervlak wat wordt bekleed met een strijkhoes. Deze hoes is vaak in trendy kleuren en patronen te verkrijgen zodat het helemaal past in jouw interieur!
De plank zelf is gemonteerd op een onderstel welke vaak is voorzien van een hendel om de werk hoogte te kunnen instellen. Hiermee kan je ook de plank in en uit klappen zodat de strijkplank netjes opgeruimd kan worden en deze niet in de weg staat.
De poten van de strijkplank zijn meestal voorzien van rubberen doppen zodat de strijkplank stevig blijft staan en niet kan gaan schuiven. Ook voorkomt dit krassen op je vloer.
Vroeger waren strijkplanken gemaakt van hout, maar de moderne strijkplanken hebben een open oppervlak zodat de hitte van de strijkijzer aan de onderzijde kan ontsnappen.
Waarom een strijkplank kopen?
Strijken zonder strijkplank is technisch gezien best mogelijk. Er zijn oplossingen voor zoals een strijkmat of deken die je op de tafel kan leggen. Ook zijn er de zogeheten tafelmodellen. Dit zijn kleine strijkplankjes die je op de tafel kan zetten. Klinkt handig, maar omdat ze van klein formaat zijn passen hier geen grote kledingstukken op.
Als jij de kreukels dus uit je kleding en beddengoed wil halen is een strijkplank wel handig om in huis te hebben.
Tegenwoordig bestaan er talloze soorten strijkplanken en is er voor iedereen een passende plank te vinden. Hieronder bespreken we een aantal punten waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van jou strijkplank.
Strijkplank kopen? Houd hier rekening mee
Soorten en maten
Er zijn een hoop verschillende strijkplanken te koop met uiteenlopende maten. Zo is er veel verschil in de lengte en breedte. Een brede strijkplank werkt efficiënter en is vooral handig voor het strijken van bijvoorbeeld beddengoed en handdoeken, maar neemt dus ook meer ruimte in.
Ook zijn er strijkplanken die je aan de muur kan bevestigen. Dit is vooral erg handig voor rolstoelgebruikers. Zo is er geen onderstel die in de weg staat en kun je met de rolstoel makkelijk onder de strijkplank komen. De plank klap je eenvoudig in tegen de muur aan en is op die manier opgeborgen.
Verstelbaarheid
De meeste strijkplanken van tegenwoordig zijn in hoogte verstelbaar. Omdat de meeste mensen staand strijken is het handig om goed op de verstelbare hoogte te letten om rugklachten te voorkomen.
Overtrekhoes
Er zijn diverse soorten strijkplankhoezen in verschillende materialen. Meestal zijn deze hoezen van katoen gemaakt met een onderlaag zoals molton. Dit zorg ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden en dit het strijken makkelijker maakt.
Mocht je met een houten strijkplank willen strijken is een hoes met brandvertrager noodzakelijk. Anders heb je kans dat de plank en je hoes verbrand door de hitte en dit wil je natuurlijk voorkomen.
Houder strijkijzer
Een belangrijk punt om op te letten is met welke strijkijzer je strijkt. Strijk jij met een stoomstrijkijzer? Dan heb je een houder nodig die open is zodat de stoom kan ontsnappen.
Ben jij linkshandig of rechtshandig? Hou er bij aankoop dus rekening mee aan welke kant de houder zit op de strijkplank.