Ontdek hier de 5 beste strijkplanken van 2022!

Brabantia Strijkplank C - met Stoomunithouder

Wie strijkt, ontkomt er niet aan om een strijkplank te moeten kopen. Je kan simpelweg niet strijken zonder een strijkplank. Maar hoe gebruik je een strijkplank en welke verschillende modellen zijn er allemaal te koop? Waar moet je op letten?

Wij hebben de 5 beste strijkplanken voor je op een rijtje gezet. Lees je snel mee?

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

1

Leifheit Classic S Basic Strijkplank

De Leifheit Classic S Basic Strijkplank is de ideale strijkplank als je niet echt veel strijkt. Ideaal dus voor singles, kleinbehuisden en kamerbewonders. Het compacte strijkvlak van strekmetaal is 110 x 30 cm. Ook ingeklapt neemt deze strijkplank Classic S Basic maar weinig plaats in. Op de vaste m... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Strijkvlak 110 x 30 cm
 • +In hoogte verstelbaar tot 88 cm
 • +Ingeklapt plaatsbesparend op te bergen
Check de prijs
2

Brabantia Strijkplank C - met Stoomunithouder

Deze Brabantia strijkplank C met Stoomunithouder – 124 x 45 cm is ideaal als je met meer comfort het beste resultaat wilt bereiken. Voorzien van zeer degelijke stoomunithouder waarop alle gangbare stoomunits geplaatst kunnen worden(max. 40×22 cm). [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Met stoomunithouder - voor alle gangbare stoomunits
 • +Altijd een strak en glad overtrek
 • +Met antislip beschermdoppen
Check de prijs
3

Brabantia Strijkplank B - met Strijkerhouder

Strijken met meer comfort doe je met een Brabantia Strijkplank met solide strijkijzerhouder. De afmeting van deze strijkplank is 124 x 38 cm. Deze strijktafel is ideaal als je maar af en toe hoeft te strijken, maar het dan wel goed wil doen. Voorzien van een solide stijkerhouder, geschikt voor norma... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Solide strijkijzerhouder voor links- en rechtshandigen
 • +Stabiel werkblad op stevig frame
 • +Met safety-lock tegen ongewenst inklappen
Check de prijs
4

Brabantia TableTop Tafelstrijkplank S

Loop je niet echt warm voor strijken? Met deze Brabantia TableTop tafelstrijkplank neemt het in elk geval zo min mogelijk tijd en ruimte in. Compact en stabiel. Dit kleintje is gemaakt voor perfect en makkelijk strijken van shirts, truien, broeken en blouses. Anti-slip voetjes houden hem op zijn pla... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Ideaal voor kleine strijkklusjes tussendoor
 • +Geschikt voor stoomstrijkijzers
 • +Makkelijk en klein - inklappen in een tel
Check de prijs
5

Brabantia Strijkplank D - met Hittebestendige Parkeerplaats

Deze Brabantia strijkplank D met hittebestendige ‘parkeerplaats’ – 135×45 cm heeft een ellipsvormig blad voor snel en comfortabel strijken en door het assymmetrisch gebogen frame ook geschikt voor zittend strijken. [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Met hittebestendige 'parkeerzone' voor het tijdelijk wegzetten van het hete strijkijzer
 • +100% katoenen overtek met veerkrachtige schuimlaag
 • +In hoogte verstelbaar (61 -102 cm)
Check de prijs

Wat is een strijkplank?

Een strijkplank bestaat uit een plat oppervlak wat wordt bekleed met een strijkhoes. Deze hoes is vaak in trendy kleuren en patronen te verkrijgen zodat het helemaal past in jouw interieur!
De plank zelf is gemonteerd op een onderstel welke vaak is voorzien van een hendel om de werk hoogte te kunnen instellen. Hiermee kan je ook de plank in en uit klappen zodat de strijkplank netjes opgeruimd kan worden en deze niet in de weg staat.
De poten van de strijkplank zijn meestal voorzien van rubberen doppen zodat de strijkplank stevig blijft staan en niet kan gaan schuiven. Ook voorkomt dit krassen op je vloer.
Vroeger waren strijkplanken gemaakt van hout, maar de moderne strijkplanken hebben een open oppervlak zodat de hitte van de strijkijzer aan de onderzijde kan ontsnappen.

Waarom een strijkplank kopen?

Strijken zonder strijkplank is technisch gezien best mogelijk. Er zijn oplossingen voor zoals een strijkmat of deken die je op de tafel kan leggen. Ook zijn er de zogeheten tafelmodellen. Dit zijn kleine strijkplankjes die je op de tafel kan zetten. Klinkt handig, maar omdat ze van klein formaat zijn passen hier geen grote kledingstukken op.
Als jij de kreukels dus uit je kleding en beddengoed wil halen is een strijkplank wel handig om in huis te hebben.
Tegenwoordig bestaan er talloze soorten strijkplanken en is er voor iedereen een passende plank te vinden. Hieronder bespreken we een aantal punten waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van jou strijkplank.

Strijkplank kopen? Houd hier rekening mee

Soorten en maten

Er zijn een hoop verschillende strijkplanken te koop met uiteenlopende maten. Zo is er veel verschil in de lengte en breedte. Een brede strijkplank werkt efficiënter en is vooral handig voor het strijken van bijvoorbeeld beddengoed en handdoeken, maar neemt dus ook meer ruimte in.
Ook zijn er strijkplanken die je aan de muur kan bevestigen. Dit is vooral erg handig voor rolstoelgebruikers. Zo is er geen onderstel die in de weg staat en kun je met de rolstoel makkelijk onder de strijkplank komen. De plank klap je eenvoudig in tegen de muur aan en is op die manier opgeborgen.

Verstelbaarheid

De meeste strijkplanken van tegenwoordig zijn in hoogte verstelbaar. Omdat de meeste mensen staand strijken is het handig om goed op de verstelbare hoogte te letten om rugklachten te voorkomen.

Overtrekhoes

Er zijn diverse soorten strijkplankhoezen in verschillende materialen. Meestal zijn deze hoezen van katoen gemaakt met een onderlaag zoals molton. Dit zorg ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden en dit het strijken makkelijker maakt.
Mocht je met een houten strijkplank willen strijken is een hoes met brandvertrager noodzakelijk. Anders heb je kans dat de plank en je hoes verbrand door de hitte en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Houder strijkijzer

Een belangrijk punt om op te letten is met welke strijkijzer je strijkt. Strijk jij met een stoomstrijkijzer? Dan heb je een houder nodig die open is zodat de stoom kan ontsnappen.
Ben jij linkshandig of rechtshandig? Hou er bij aankoop dus rekening mee aan welke kant de houder zit op de strijkplank.