Ontdek hier de 5 beste strijkplankhoezen van 2022!

Een strijkplankhoes lijkt niet echt een belangrijk product. Je zou kunnen zeggen dat je prima kan strijken met een goedkope merkloze strijkplankhoes. Uiteraard kan dat natuurlijk ook wel, maar wat nou als we je vertellen dat er best wat verschillen zijn tussen goedkope covers en de wat duurdere strijkplankhoezen die er op de markt zijn. Er zit behoorlijk verschil in namelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale strijkplankhoezen te koop die niet geschikt zijn voor stoomstrijkijzers of stoomgenerators. Want wat gebeurd als je niet de juiste hoes hebt voor jouw type strijkijzer? Dat gaan we je allemaal in dit artikel tot in de puntjes vertellen.
Waarom is het slim om te investeren in een wat betere kwaliteit strijkplankhoes? Wat zijn de verschillende opties op het gebied van strijkplankhoezen? Wij hebben alles voor je uitgezocht zodat jij niet meer op onderzoek uit hoeft!

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten:  de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

1

Brabantia Strijkplankhoes B - 124 x 38 cm - Complete Set - Tropical Leaves

Als strijken al saai zou zijn, dan wordt het leuk met deze goed passende Brabantia Strijkplankhoes B – 124 x 38 cm – complete set. Geschikt voor normaal- en stoomstrijken. Door de 4 mm veerkrachtige schuimlaag en viltlaag wordt het strijken nog aangenamer! Brabantia Strijkplankhoes B &#... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +100% kwaliteitskatoen
 • +Makkelijk aan te brengen
Cons
 • -Niet geschikt voor strijkplanken uit de series A, C & D
Check de prijs
2

Brabantia Strijkplankhoes B - 124 x 38 cm

Als strijken al saai zou zijn, dan wordt het leuk met deze goed passende Brabantia Strijkplankhoes B – 124 x 38 cm. Deze zit altijd strak en kan met de hand gewassen worden. Geschikt voor normaal- en stoomstrijken. Brabantia Strijkplankhoes B – 124 x 38 cm – Denim Black – ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Makkelijk aan te brengen
 • +100% kwaliteitskatoen
Cons
 • -Niet geschikt voor strijkplanken uit de series A, C & D
Check de prijs
3

Brabantia Perfect Flow Strijkplankhoes D - 135 x 45 cm Spring Bubbles

Strijk sneller, en zonder water op de vloer, met een Brabantia Perfect Flow Strijkplankhoes D – 135 x 45 cm. Deze unieke, meerlaagse PerfectFlow-strijkplankovertrek is ontwikkeld door Philips en Brabantia om sneller te strijken zonder water op je vloer. Brabantia Perfect Flow Strijkplankhoes ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Perfecte pasvorm
 • +3D textiel technologie voor optimale spreiding van de stoom
Cons
 • -Niet geschikt voor strijkplanken uit de series A, B & C
Check de prijs
4

Vileda Park & Go Strijkplankovertrek - Universeel - Blauw

Duurzaam en super praktisch: dankzij haar gemetalliseerde “parkeerzone” voor het ijzer op het strijkplankoppervlak, kunt u het ijzer al eens op de hoes plaatsen zonder die te verbranden! De hoes is voorzien van een “parkeerzone” om het ijzer op te plaatsen zonder de hoes te verbranden. -Univ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Handige parkingzone
 • +Trekkoord van elastiek met clip sluiting
Check de prijs
5

Brabantia Perfect Flow Strijkplankhoes B - 124 x 38 cm - Bubbles

Strijk sneller, en zonder water op de vloer, met een Brabantia Perfect Flow Strijkplankhoes B – 124 x 38 cm. Deze unieke, meerlaagse PerfectFlow-strijkplankovertrek is ontwikkeld door Philips en Brabantia om sneller te strijken zonder water op je vloer. Brabantia Perfect Flow strijkplankhoes ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Perfecte pasvorm
 • +3D textiel technologie voor optimale spreiding van de stoom
Cons
 • -Niet geschikt voor strijkplanken uit de series A, C & D
Check de prijs

Wat is een strijkplankhoes?

Een strijkplankhoes is een overtrek in verschillende leuke designs die je over het platte deel van je strijktafel heen bevestigd. Je zet hem met banden, elastieken of een aantrekkoord vast. De strijkplankhoezen zijn zeker niet universeel omdat er zoveel verschillende maten strijkplanken op de markt zijn. Er zijn zelfs per merk verschillende types strijkplanken te koop waarop zelfs niet alle maten strijkplankhoezen passen. Er zijn merken die hebben strijkplankhoezen met een zogeheten “parking zone” waarop je je strijkbout even kunt laten rusten met het hete ijzer op de stof. De stof die zich daar bevindt is van extra hitte bestendige kwaliteit en daar zullen dus niet snel bruine brandplekken ontstaan. Hiermee kun je dus vliegensvlug door strijken want je hebt je strijkijzer geparkeerd binnen je werkveld en je hoeft hem dus niet streeds opnieuw op te tillen en terug te zetten. Dit noemen wij nogal een slimme upgrade ten opzichte van de standaard strijkplankhoes, want met deze geweldige strijkijzer parkeerplaats bespaar je gewoon super veel tijd!

Hoe zit een strijkplankhoes er uit?

Het bovenste deel van de strijkplankhoes is doorgaans gemaakt van een fijne katoenen stof. Deze stof kan goed hitte verdragen maar wel tot een bepaalde temperatuur. Er zijn strijkplankhoezen waar er aan de onderkant een waterdicht aluminium laag zit, die de stoom tegenhoudt en terug kaatst naar de onderkant van het kledingstuk waardoor je vaak maar één kant hoeft te strijken. Dit is pure tijd-winst, want je hoef de kledingstukken of andere textiel dus niet nog een keer om te draaien om de andere kant te strijken. Tussen de katoenen bovenlaag en de aluminium onderlaag zit een schuimlaag. Tevens is het voordeel van een aluminium onderlaag ook dat het vocht van de stoom niet door je strijkplankhoes op je vloer gaat druppelen. Mist de strijkplankhoes de onderlaag? Grote kans dat deze hoes niet geschikt is voor stoomstrijkijzers en stoomgenerators. Ga dus voor jezelf na of de strijkplankhoes die je op het oog hebt de geschikte hoes is die jij kunt gebruiken i.c.m. jouw strijkijzer.

Waarom een strijkplankhoes kopen?

Daar kunnen we kort over zijn, zonder strijkplankhoes kun je simpelweg niet strijken op een strijkplank. Een strijkplankhoes zorgt echt voor een mooi glad resultaat namelijk. Wanneer er geen hoes op de strijkplank zit, kun je ervan uit gaan dat het een karig metalen onderstel is waar je je wasgoed niet netjes glad op krijgt. Het vocht van de strijkijzer met stoomfunctie zal ook regelrecht op je vloer terecht komen. Dat wil natuurlijk niemand want zo verziek je je vloer. Wat we wel willen? Is een super snel, glad resultaat van ons strijkwerk zonder geknoei. Daar hebben we dus een geschikte strijkplankhoes voor nodig. En die vindt je in onze top 5!

Wanneer je al een strijkplank hebt mét hoes en je wilt deze vervangen voor een betere of mooiere? Dan is het slim om te kijken wat je precies nodig hebt voor jouw type strijkijzer (strijkbout/stoomstrijkijzer/stoomgenerator). Je kunt natuurlijk ook een andere strijkplankhoes willen aanschaffen omdat je een andere kleur of design cover wilt hebben. In dit geval is er in elke kleur genoeg keuze.

Strijkplankhoes kopen? Houd hier rekening mee

De maat

De maat is veruit het belangrijkste, want je hebt niks aan een strijkplankhoes als hij niet goed past. Als hij te groot is zal hij niet strak genoeg om de strijkplank vast zitten en krijg je kreukels in je strijkwerk. Wanneer de hoes te klein is, zal hij er niet omheen passen. Er zijn ook merken die universele hoezen te koop hebben. Alleen hiermee is de kans op niet voldoende strak kunnen spannen ook aanwezig, en dit kan dus een negatief effect hebben op je strijkresultaat omdat de stof kan gaan plooien.
Er zijn sommige fabrikanten die ook strijkplankhoesspanners verkopen. Hiermee kun je je hoes, indien hij niet voldoende strak gespannen is, weer stevig aanspannen en vast zetten.

Materiaal

Toplaag: waarvan is de toplaag gemaakt? Met of zonder parking zone en er zijn ook hoge kwaliteit katoen soorten, die dus nog gladder zijn en dus een nog beter en gladder strijkresultaat geven.

Voering: hoe dik is de schuimlaag? Er zijn veel verschillen in. De wat duurdere strijkplankhoezen hebben ook een iets dikkere schuimlaag.

Onderlaag: meestal van aluminium gemaakt. Maar er zijn ook strijkplankhoezen met een andere kunststof onderlaag te koop.
Tevens hebben we nog strijkplank hoezen gezien van enkel en alleen de aluminium laag. Hiermee weerkaatst de hitte helemaal snel terug in je stof.

Wasbaar

Is de hoes die je kiest wasbaar? Het is misschien wel handig, het kan natuurlijk altijd voor komen dat er vlekken op komen. Ze zijn niet allemaal machine wasbaar, dus let daar zeker op mocht je het belangrijk vinden. De meeste zijn te wassen met handwas, op deze manier blijft de strijkplankhoes het langst mooi.

Kleur/design

Er zijn zoveel verschillende kleurtjes, patroontjes en motieven te koop. De keuze is reuze.

De prijs

De verschillende strijkplank hoezen variëren tussen de €12 en tot over de €200. Nu horen wij je denken ‘een hoes van meer dan 200 euro?!’ ja zeker die zijn er en die zijn speciaal voor een strijksysteem van een heel duur merk. De meest gangbare modellen van bekende merken kun je tot max. € 50 aanschaffen.