Ontdek hier de 5 beste vaatwassers van 2024!
De vaatwasser is diegene die aan het einde van de dag zorgt dat de vuile vaat weer glanzend mooi schoon wordt. Jij hoeft er niks meer en niks minder voor te doen dan alleen de vaatwasser in en uit te ruimen. Pure luxe dus! Wanneer we dit kunstje eenmaal ervaren hebben of gewend zijn dan willen de meest mensen niet meer terug naar de hand afwas. En dát kunnen wij ons goed voorstellen. We hebben er namelijk zelf ook één.
Mocht ruimtegebrek altijd een hinkelpunt zijn geweest om geen vaatwasser aan te schaffen dan kunnen we je vertellen dat dat geen probleem meer hoeft te zijn. Er bestaan vaatwassers van verschillende maten die geschikt zijn voor verschillende type huishoudens, om in een keukenkastje te plaatsen of bijvoorbeeld zonder afvoer in de gangkast te zetten.
Er is een enorm ruime keus beschikbaar op het gebied van vaatwassers, kwa grootte, opties en voor de energiebewuste mens onder ons. Energiebewust zijn is tegenwoordig voor veel mensen een belangrijk aspect in het leven. Bij het kiezen van een vaatwasser kun je hier ook zeker rekening mee houden want tegenwoordig bestaan er geen energie of water vreters meer. Dit hoeft dus geen reden meer te zijn om niet voor een vaatwasmachine te kiezen.
Omdat een vaatwasser ook nog is zo'n 15 jaar meegaat is het de investering dus dubbel en dwars waard!
In dit artikel nemen we je mee in onze zoektocht naar welke vaatwassers volgens ons de 5 beste plaatsen verdienen in onze top 5 van 2024!
Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?
Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!
Wat goed is om te weten: de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.
De beste vaatwasser
Beste vaatwasser - Inventum VVW6030AS - Vaatwasser
Uit ons onderzoek is gebleken dat de Inventum VVW6030AS Vaatwasser als beste uit de test is gekomen. De Inventum VVW6030AS vrijstaande vaatwasser is zeer gebruiksvriendelijk met een digitaal display, een in hoogte verstelbare bovenkorf en 5 programma's. Daarnaast is deze vaatwasmachine energiezuinig met energie-efficiëntieklasse E en verbruikt het slechts 12 liter water per wasbeurt.
Wat is een vaatwasser?
Een vaatwasser is een praktische schoonmaakhulp in de keuken. In de vaatwasser zet je al je vuile vaat wat je normaal gesproken met de hand afsopt en droogmaakt. De vaatwasser is een automatische afwasser die dat klusje voor jouw uit handen neemt. Aan het einde van de wasbeurt heb je een super schone vaat die is gedesinfecteerd en is drooggemaakt. Klaar om direct in de kasten terug te zetten.
Er zijn verschillende type vaatwassers. Hieronder noemen we er een aantal voor je op:
Mini vaatwassers:
Capaciteit: van 2 tot maximaal 8 couverts
Voor kleine huishoudens, studentenkamers en (om mee te nemen naar) de camping
Met of zonder vaste wateraansluiting
Vrijstaand en hij kan in een keukenkastje gezet worden
Middel vaatwassers:
Capaciteit: van 9 of 10 couverts
Voor kleine huishoudens zonder kinderen en studentenkamers
Met vaste wateraansluiting en afvoer
Vrijstaand
Normale vaatwassers:
Capaciteit: van 12 tot 15 couverts
Voor normale huishoudens, gezinnen, studentenhuizen en eetzalen binnen kantoren
Vrijstaand of volledig geïntegreerd in de keukenkast (inbouw)
Waarom een vaatwasser kopen?
Waarom je een vaatwasser zou willen kopen kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je het zat bent om altijd maar de gedupeerde afwasser of afdroger te moeten zijn. Het kan zijn dat de oude vaatwasser kapot is gegaan. Of omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen en je een nieuwe vaatwasser voor je nieuwe keuken kan gaan uitzoeken. Dit zijn allemaal mogelijkheden.
Wij denken dat er een aantal redenen kunnen zijn waarom men (nog) geen vaatwasser zou willen aanschaffen. Misschien vind je afwassen helemaal niet zo erg omdat je alleen woont en dagelijks niet veel af te wassen hebt. We kunnen het ons goed voorstellen dat voor deze groep mensen een vaatwasser weinig voordeel op levert.
Energieverbruik
Twijfel jij al een tijdje omdat je het zonde vindt van het energieverbruik, water en daarnaast voor je portemonnee dan hebben we goed nieuws. Vaatwassers zijn op zich niet zulke grote energievreters. In de loop der jaren is er ook het één en ander veranderd op het gebied van water en energie verbruik.
We hebben een overzichtje gemaakt hoe het energielabel werkt:
Vorig energielabel Nieuw energielabel
energieklasse D t/m A+++ energieklasse G t/m A
energiegebuik per 280 wasbeurten energiegebruik per 100 wasbeurten
waterverbruik per 280 wasbeurten waterverbruik per wasbeurt
Oud energielabel
Bij het oude energielabel haalden veel vaatwassers de hoogste energieklasse A+++. De rekenmethodes en de inschaling zijn aangepast en het nieuwe label laat voor een deel andere informatie zien.
Nieuw energielabel
Op het nieuwe energielabel komen vaatwassers een stuk lager uit. Een vaatwasser die eerder in klasse A++ viel, kan volgens het nieuwe label in klasse E terechtkomen. De indeling is dan wel anders, maar hij is er niet minder zuinig om.
Dus, wanneer je nu een nieuwe vaatwasser koopt (energieklasse: A t/m G), ben je sowieso gegarandeerd van een energiezuinig apparaat. Zuinig voor ons milieu en zuinig voor jouw portemonnee.
Natuurlijk is het wel zo dat er aan de hoogste energie beoordeling een prijskaartje hangt. Hoe zuiniger het apparaat, hoe hoger de aanschafprijs is. Het kan zijn dat deze vaatwasmachines boven jouw budget vallen en dat je toch liever kiest voor een middenklasser vaatwasser. In dat geval hebben wij nog een tipje voor je waar je zeker rekening mee kunt houden. Wanneer je kiest voor een middenklasser vaatwasser, zorg dan dat er een eco-wasprogramma op zit. Wanneer je het eco-programma draait, bespaar je ook water en energie. Dit programma gebruikt namelijk minder water en stroom. Het enige nadeel van een eco-programma is de lange tijdsduur. Waar een gemiddeld vaatwasprogramma na 1,5 uur klaar is, is het apparaat bij het eco-programma tussen 3 en 4 uur bezig. Uiteraard is dit natuurlijk wel een prima keuze om in de nacht te gebruiken wanneer we slapen.
Geluidsniveau
Een vaatwasser maakt altijd wel een beetje geluid. Maar er zijn tegenwoordig superstille machines die je bijna niet hoort. Wil je jouw vaatwasser in een ruimte plaatsen die aan je woonkamer of slaapkamer grenst dan kan het zijn dat je het belangrijk vindt om een superstille vaatwasser te hebben. Je wilt namelijk niet de hele tijd gestoord worden door achtergrond geluiden als de vaatwasser aan staat. Je kunt letten op de volgende geluidsklasse:
Super stil: 39 dB
Stil: tot 43 dB
Normaal: 43 tot 49 dB
Luid: 49 tot meer dB
Vaatwasser kopen? Houd hier rekening mee
Afgezien van de afmetingen van de vaatwasser, de capaciteit, het verbruik en het geluidsniveau waar we het hier boven al over gehad hebben, willen we je graag attenderen op nog wat extra opties:
Inrichting/interieur
Een besteklade of korf
Bij de meeste vaatwassers zien we dat er een korf in zit om het bestek in te zetten. Het bestek staat dan rechtop in een mandje ergens midden in de vaatwasser in het onderste compartiment. Sommige vaatwassers hebben een besteklade waar je je messen, vorken en lepels in legt. Er is niet perse een groot voordeel ten opzichte van elkaar. Als je beide niet te vol propt dan wordt bij beide systemen het bestek net zo schoon.
Aanpasbare lade
Sommige vaatwassers beschikken over een aanpasbare lade. Je kunt je lade dan ombouwen zodat je er meer ruimte creëert voor bijvoorbeeld ovenschalen, vazen of grote pannen.
Lift functie
Er bestaan ook vaatwassers die over een onderlade beschikken met lift functie. Dit is vooral handig wanneer je niet goed kunt bukken. Met de lift functie til je met gemak de onderste lading omhoog en kun je makkelijk op hoogte de vaatwasser in en uitladen.
Binnenverlichting
Binnenverlichting kan handig zijn wanneer je extra licht nodig hebt. Wanneer je vaatwasser bijvoorbeeld op een donkere plek staat. Hierdoor kun je net iets meer zien. Wat ons betreft heeft het verder weinig voordeel.
Wijnglas clips kunnen je wijnglazen goed vast zetten tijden het wasprogramma. Hierdoor zullen ze niet omvallen en zal de kans op breken beperkt blijven.
Tijd projectie op de vloer is gewoon een coole gadget. Bij een vrijstaande vaatwasser zie je de resterende tijd vaak geprojecteerd staan op het display, maar wanneer je een inbouw vaatwasser kiest, dan zit er vaak een bedekkingspaneel voor de vaatwasser en kun je niet zien hoelang het programma nog duurt. Het kan natuurlijk wel heel handig zijn om via deze vloer projectie te weten wanneer je vaatwasser weer klaar is.
Extra intensieve zone. Deze zone is speciaal aangewezen om bijvoorbeeld ovenschalen of pannen met aangekoekte resten te plaatsen. Wanneer je deze spullen in intensieve zone plaatst krijgt de vaat extra aandacht omdat daar speciale en krachtige sproeikoppen aanwezig zijn die voldoende opgewassen zijn tegen hardnekkig vuil.
Het automatisch openen van de vaatwasser deur na beëindiging van het programma. Om een beter droogresultaat te garanderen zal de deur automatisch openen. Hierdoor kan de warme lucht direct ontsnappen en blijft er geen vocht in de vaatwasser achter.