De voorjaarsschoonmaak. Hoe pak je het efficiënt aan?

Als het voorjaar voor de deur staat, is het een goed moment om een grondige voorjaarsschoonmaak in huis te houden. Dit is een kans om je huis op te frissen en te ontdoen van onnodige rommel. Ont-spullen is een belangrijk onderdeel van de voorjaarsschoonmaak en gaat over het minimaliseren van je bezittingen door onnodige spullen weg te doen of te doneren. Door te ont-spullen kun je een meer georganiseerde en stressvrije omgeving creëren. Het is ook een duurzame manier om te leven en kan helpen om een meer minimalistische levensstijl te omarmen.

Wij delen graag een checklist met tips om de lente schoonmaak gemakkelijk te maken zodat jij op een efficiënte manier aan de slag kunt gaan!

Maak een plan

Voordat je begint met je lente schoonmaak, is het belangrijk om een plan te maken. Maak een lijst van alle kamers in het huis en noteer welke taken er moeten worden uitgevoerd in elke kamer. Bepaal ook welke dagen je wilt besteden aan het schoonmaken van je huis en wat nog makkelijker werkt, is het gebruiken van een tijdschema.

Tip: Heb je meestal weinig tijd om op te ruimen? Je kunt ook een challenge met jezelf afspreken dat je bijvoorbeeld elke dag 1 ding doet aan het optimaliseren van je huis. Spreek bijvoorbeeld af; vandaag mest ik de schuur uit. Of, als ik een half uurtje over heb dan ga ik 2 keukenlades uitzoeken en opruimen. Zo leg je de lat niet te hoog en heb je ook geen excuus meer om niet op te ruimen.

Verzamel benodigdheden

Zorg ervoor dat je alle benodigde schoonmaakbenodigdheden bij de hand hebt voordat je begint met voorjaarsschoonmaak. Dit omvat schoonmaakmiddelen, doeken, sponzen, emmers, stofzuiger, bezem, stoffer en blik, afvalzakken en handschoenen. Het is ook een goed idee om wat extra benodigdheden te kopen voor het geval je iets opmaakt.

Ruim op

Voordat je begint met het daadwerkelijke schoonmaken, is het belangrijk om eerst op te ruimen. Dit betekent dat je alle rommel moet weggooien of opruimen, zodat je makkelijk en efficiënt kunt schoonmaken.

Tip: Overzie je het niet door de te grote bende? Begin in een hoek van de kamer. Ruim er de hoek helemaal leeg en zet de spullen uit die hoek zonder het kritiesch te bekijken op een centrale plek, bijvoorbeeld op de eettafel. Je hebt de hoek nu vrij om grondig schoon te maken. Haal stof weg met een stofzuiger of swiffer. Neem af met een vochtige microvezeldoek en maak droog met een droge doek. Zo laat je geen strepen achter. Spoel de natte doek weer goed uit in schoon warm water. Je kunt nu alle spullen bekijken welke je aan de kant had gezet of je het terug wilt zetten waar het stond of dat je het misschien beter weg kunt doen. 

Begin bij het hoogste punt en werk naar beneden

Wanneer je begint met opruimen en schoonmaken, begin dan bij het hoogste punt in de kamer en werk naar beneden. Dit betekent dat je begint met het afstoffen van de plafonds en lampen, en vervolgens naar de muren gaat, de ramen, de meubels en uiteindelijk de vloer. Stof en vuil dwarrelt langzaam naar beneden en zo werk je dus zo efficiënt mogelijk. Anders blijf je bezig.

Reinig de ramen en was gordijnen

Het reinigen van de ramen is een belangrijk onderdeel van de voorjaarsschoonmaak. Zorg ervoor dat je alle ramen aan de binnen- en buitenkant zeemt met een sopje en een spons, en droogmaakt met een raamwisser en zeem of microvezeldoek. Als je zemen lastig vindt gebruik dan een handige vacuüm raamwisser. Deze zuigt het vuile water op en je wist de ramen streeploos schoon zonder moeite. Haal de gordijnen af en stop deze op de juiste temperatuur en het juiste programma in de wasmachine of breng ze naar de stomerij. Heb je geen gordijnen maar jaloezieën? Deze kun je ook reinigen met een speciale spons.

Maak de keuken schoon

De keuken is een van de meest gebruikte ruimte in huis en kan daarom best een grondige schoonmaakbeurt gebruiken.

Begin bij de kastjes aan de binnenkant, maak ze één voor één leeg en gooi spullen en voedsel weg wat niet gebruikt wordt, stuk is of over de datum is. Maak hierna schoon met een sopje en maak droog met een doek. Hierna richt je de kast of lade opnieuw in.

Tip: Is de keuken te groot om alle kastjes in een keer te doen? Bepaal dan zelf dat je elke keer als je een kwartiertje over hebt steeds een kastje of lade uitruimt, schoonmaakt en organiseert. Zo kom je beetje bij beetje tot een opgeruimde keuken.

Reinig de koelkast en ontdooi de vriezer

Om de koelkast schoon te maken, haal je alle voedingsmiddelen eruit en maak je de binnenkant schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel.

Ontdooi de vriezer door de stekker uit het stopcontact te halen en het ijs te laten smelten. Houd rekening met vocht wat kan lekken op de grond dus houd handdoeken en een teiltje bij de hand. Je kunt het ontdooien versnellen door een föhn met warme lucht op het ijs te richten. Je gekoelde en bevroren voedsel kun je in een koelbox bewaren samen met koelelementen, zo blijft het best lang koud. Bekijk ook het voedsel wat misschien al te lang in de vriezer ligt en gooi dit weg. Als de vriezer ontdooit is kun je de binnenkant schoonmaken met warm water en azijn. Hierna heeft de vriezer weer even de tijd nodig om op temperatuur te komen zodat je alles kunt terugleggen.

Maak de oven en magnetron schoon

Een vieze magnetron en oven zijn meestal geen pretje om te reinigen, maar met de juiste technieken en hulpmiddelen kun je het proces aanzienlijk vereenvoudigen.

Om een vieze magnetron schoon te maken, kun je het volgende doen:

  1. Meng een kopje water met een scheutje azijn of citroensap in een magnetronbestendige kom.
  2. Plaats de kom in de magnetron en verwarm deze gedurende ongeveer vijf minuten, of totdat het mengsel begint te koken.
  3. Laat de magnetron enkele minuten afkoelen voordat je de deur opent en de kom verwijdert. Pas op deze is heet!
  4. Veeg de binnenkant van de magnetron schoon met een vochtige doek of spons.
  5. Vergeet niet om ook het draaiplateau en eventuele andere afneembare onderdelen schoon te maken.

Er zijn verschillende manieren om een oven schoon te maken, afhankelijk van de mate van vuil en de persoonlijke voorkeur. Een populaire en effectieve methode is het gebruik van baking soda en azijn. Om te beginnen, verwijder alle losse stukken en maak de oven schoon. Meng vervolgens een pasta van baking soda en water en bedek de vuile gebieden van de oven met het mengsel. Laat het mengsel een paar uur intrekken en veeg het dan weg met een vochtige doek. Om hardnekkige vlekken te verwijderen, spuit azijn op de pasta en laat het schuimen. Veeg vervolgens de oven schoon met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de oven goed droog is voordat je hem weer gebruikt.

Maak de badkamer schoon

De badkamer kan ook een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Maak de toilet, wastafel en douche schoon en vergeet niet om de tegels en voegen te reinigen. Gooi ook de badmat en douchegordijn even lekker in de wasmachine voor een grondige reiniging.

Tip: heb je schimmelplekken in je badkamer? Gebruik dan een speciaal anti-schimmelmiddel om deze plekken weg te halen. Het is bekend dat schimmel ongezond is om in je leefomgeving te hebben. Je kunt het maar beter zo snel mogelijk weg halen. Bij gebruik van een schimmelverwijderingsmiddel dien je goed te ventileren.

Heb je veel kalkaanslag op je tegels in de douche? Daarvoor heb je ook talloze schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een gezonder en duurzamer alternatief zoals azijn gemengd met water. Als je een deel azijn mengt met een deel water in een sprayflacon kun je het gebruiken om af te rekenen met kalk op tegels.

Reinig de slaapkamers

Hier zijn enkele tips voor het reinigen en opruimen van slaapkamers:

  1. Begin met het opruimen van alle rommel, zoals kleding, schoenen en boeken. Bij kinderkamers begin je bij het opruimen van kastjes, planken, bureau en het organiseren van speelgoed.
  2. Stof de meubels af, inclusief nachtkastjes, dressoirs en kledingkasten. Neem af met een sopje en maak droog. Neem ook deuren, deurklinken en spiegels mee.
  3. Verwijder eventuele spinnenwebben in hoeken en bovenop meubels.
  4. Maak de vloer schoon door te stofzuigen en te dweilen. Ook onder de bedden.
  5. Vergeet niet om de ramen schoon te maken en open te zetten voor frisse lucht en daglicht. Zet ramen dagelijks eventjes op een kier zodat er weer een stroom van verse frisse lucht binnen komt. Dat is gezond.
  6. Was het beddengoed en vervang het met schone lakens en kussenslopen. Was ook het molton op een hoge temperatuur en was de dekens, fleecedekens en kussens. Keer de matrassen om.
  7. Gebruik roomspray of etherische oliën om de kamers te voorzien van een lekkere geur. Een aroma diffuser kan ook met een heerlijke lavendelolie bijvoorbeeld. Deze werkt rustgevens vlak voor het slapen gaan.
  8. Overweeg om ongebruikte spullen op te bergen in opbergbakken of -dozen of om spullen weg te doen. Vraag jezelf af je het nog gebruikt of nog gaat gebruiken? Anders ruim je het op of doe je het weg.
  9. Organiseer de kledingkast door kleding op kleur of seizoen te sorteren. Bekijk of kleding misschien weg kan omdat het stuk is of omdat je het niet (meer) draagt. Je kunt het verkopen op tweedehandssites of weggeven aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Kleding kan vaak nog een tweede leven krijgen namelijk. Wel zo duurzaam en als je het verkoopt kun je een lekker centje ermee verdienen.
  10. Maak er een gewoonte van om dagelijks kleine opruimtaken uit te voeren om de slaapkamer netjes en opgeruimd te houden.

Maak de vloeren schoon

Zodra u alle kamers in jehuis hebt schoongemaakt, is het tijd om de vloeren schoon te maken. Stofzuig goed en neem ook ruimtes onder meubelen mee. Dweil alle vloeren goed zonder strepen. Hoe je het beste kunt dweilen zonder strepen lees je in onze andere blog: Je vloer streeploos dweilen doe je zo! 

Tip: kom je moeilijk met je stofzuiger onder de bank en krijg je de troep er moeilijk onder vandaan? Grote kans dat de plumeau er wel onder past. Met de lengte van de stok kom je makkelijker onder de bank en zwieper je handig alle stof en spullen onder de bank vandaan. 

Reinig de ventilatieopeningen

De ventilatieopeningen en ventilatoren in je huis kunnen stof en vuil verzamelen, wat de luchtkwaliteit kan beïnvloeden. Maak de ventilatieopeningen schoon met een stofzuiger of een microvezeldoek. Zet ventilatoren wel even uit voordat je dat doet.

Sla de plinten niet over

Bij het schoonmaken is het belangrijk dat je de hoge plinten ook meeneemt. Je kunt dit het beste met een plumeau doen. Je hoeft dan niet te bukken en kunt ze zo redelijk gemakkelijk stofvrij maken. 

Maak de tuin schoon

Tijdens de lente is het ook belangrijk om de tuin op te ruimen en voor te bereiden op het groeiseizoen. Maak de tuin vrij van afval en onkruid, snoei struiken en bomen, plant en zaai nieuwe bloemen en planten en steek kantjes af. Maak meubels schoon en zorg dat tegels geen groene aanslag meer hebben. Zo kun je weer genieten van een heerlijke en frisse tuin.

Maak de auto schoon

De lente is ook een goed moment om je auto een grondige schoonmaakbeurt te geven. Was de buitenkant van de auto, stofzuig het interieur en reinig de binnenkant en poets de ramen.

Doneren, verkopen of weggooien

Als je bezig bent met het opruimen en schoonmaken van je huis, is het een goed moment om te beslissen welke spullen je wilt houden, doneren of weggooien. Sorteer alle spullen en overweeg om spullen die je niet meer nodig hebt te doneren aan een kringloopwinkel, te verkopen of weg te gooien.

Tip: Vind je het moeilijk om spullen weg te doen? Maak 3 stapels. Een stapel met wat mag blijven, een twijfelstapel en een weggooi stapel. Zo kun je er nog even over nadenken. Het is ook weer niet de bedoeling dat je vreselijk spijt krijgt van je keuze. 

Tips om je huis opgeruimd te houden

  • Begin met het minimaliseren van je spullen door onnodige items weg te doen of te doneren.

  • Zorg ervoor dat elk item in je huis een vaste plek heeft en leg het na gebruik terug op dezelfde plek zodat je het makkelijk kunt terugvinden.

  • Creëer een dagelijkse opruimroutine, zoals het opmaken van je bed of het opruimen van de keuken na elke maaltijd. Je kunt daarvoor ook verschillende apps downloaden op je telefoon. Deze helpen je om overzicht te houden in de dagelijkse taken. 

  • Investeer in opslagoplossingen, zoals kasten en lades, om je spullen netjes en georganiseerd te houden. En koop opruimbakken waarop je kunt schrijven wat er in zit.

  • Gebruik manden of bakken om kleine items op te bergen, zoals sleutels, sierraden, verzorgingsspullen of andere troepjes. Gebruik deze organizers ook in lades, dat is echt super handig.

  • Maak een schema voor het schoonmaken van je huis, inclusief stofzuigen, dweilen en het schoonmaken van de badkamer.

  • Overweeg om een "one in, one out" regel te gebruiken, waarbij je één item wegdoet voor elk nieuw item dat je koopt.

  • Betrek het hele gezin bij het opruimen en schoonmaken van het huis door taken te verdelen en iedereen verantwoordelijk te maken. Kinderen kunnen ook al een beetje helpen met kleine taakjes, ze vinden het vaak zelfs heel erg leuk! Maak er gebruik van als je ze hebt.

  • Plan regelmatig tijd in om rommelige ruimtes op te ruimen en schoon te maken, zoals de garage of kelder.

  • Beloon jezelf! Je hebt hard gewerkt. Dat mag je belonen, op jouw manier.

Met deze checklist bent je goed voorbereid op de voorjaarsschoonmaak en kun je je huis en tuin weer klaarmaken voor het mooie weer. Vergeet niet om ook tussentijds te blijven opruimen en schoonmaken, zodat je huis netjes en opgeruimd blijft.