Ontdek hier de 5 beste vrijstaande vaatwassers van 2024!
Wil jij niet meer iedere dag die berg afwas afwassen? Ga dan voor een vaatwasser zodat je nooit meer hoeft af te wassen. Een vaatwasser is ideaal voor gezinnen, drukke huishoudens, of mensen die graag tijd willen besparen. Heb je geen inbouwkeuken, maar wil je toch een vaatwasser aanschaffen? Kies dan voor een vrijstaande vaatwasser. Vaatwassers zijn er in diverse soorten en afmetingen. Op deze manier zit er altijd wel een geschikte vaatwasser bij voor ieder huishouden. Wij lichten de 5 beste vrijstaande vaatwassers voor je uit en vertellen je waar je zoal rekening mee moet houden als je een vaatwasser gaat aanschaffen
Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?
Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!
Wat goed is om te weten: de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.
De beste vrijstaande vaatwasser
Beste vrijstaande vaatwasser – Sharp QWNA1DF45EIEU
Uit ons onderzoek is gebleken dat de Sharp QWNA1DF45EIEU de beste is. Dankzij het strakke design past de vaatwasser perfect binnen elke moderne keuken en kan deze ook in een open keuken geïntegreerd worden. Het lage geluidsniveau van 45 dB draagt hier nog eens aan bij.
Meest stille vrijstaande vaatwasser – Sharp QWNA26F39DIDE. Deze Sharp QWNA26F39DIDE vaatwasser doet de vaat zonder dat je hem hoort. Hij produceert namelijk slechts 39 dB (!) aan geluid en heeft hiervoor ook de Quiet mark-onderscheiding gekregen.
Wat is een vrijstaande vaatwasser?
Als je geen mogelijkheid hebt om een vaatwasser in je keukenkastje te plaatsen of onder een aanrechtblad, dan is er de keuze voor een vrijstaande vaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser plaats je dus los in je keuken. Soms is het simpelweg niet mogelijk om een inbouw vaatwasser aan te sluiten omdat de plek van de aansluitingen in de keuken of bijkeuken dit niet toe laten. Dan ben je genoodzaakt om voor een vrijstaande vaatwasser te kiezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie designs zodat het geen doorn in het oog is.
Het voordeel van een vrijstaande vaatwasser is wel dat je geen keukenkastje hoeft op te offeren en zo hou je in je keuken meer opbergruimte over.
Ben jij alleen of heb je heel weinig ruimte voor een grote vaatwasser in je keuken?
Dan is daar ook een oplossing voor. Je hebt bijvoorbeeld ook een mini vaatwasser die iets groter is dan een magnetron. Deze zet je eenvoudig op je aanrechtblad en is uitermate geschikt voor kleine hoeveelheden vaat.
Het aantal eetgerei wat in een vaatwasser past wordt aangeduid met couverts. In de meeste gevallen past er 12 couverts in een standaard vaatwasser. Een setje eetgerei is voor één persoon voor één maaltijd. Dit bestaat dan uit een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas. Uiteraard kunnen er dan ook nog pannen en schalen bij. 12 couverts is dus voor 12 sets eetgerei. In de mini vaatwasser die geschikt is voor de kleine vaat en voor 1 persoon passen gemiddeld 2 couverts.
Waarom een vrijstaande vaatwasser kopen?
Niet iedereen is voorzien van een ingebouwde keuken met ingebouwde vaatwasser. Er is niet altijd ruimte voor en je zal de vaatwasser of los in de keuken moeten plaatsen of zelfs in een andere ruimte neer moeten zetten. De vrijstaande vaatwasser is de ideale oplossing voor dit probleem. Je kan de vaatwasser neer zetten waar jij wil en op deze manier wordt de dagelijkse afwas je bespaard.
Vrijstaande vaatwasser kopen? Houd hier rekening mee
Energieklasse
In de laatste jaren zijn de vaatwasser er flink op vooruit gegaan als we het hebben over de energie zuinigheid. Vaatwassers van 15 jaar geleden verbruiken gemiddeld jaarlijkse meer dan 100 euro aan energiekosten dan de vaatwassers van tegenwoordig. Ben jij dus in het bezit van een verouderde vaatwasser? Dan is het misschien een slimme investering om een nieuwe aan te schaffen.
Vaatwassers zijn voorzien van een energielabel waarop de energieklasse is te zien. De klasses lopen van A tot G. Hoe dichter bij de A hoe beter het apparaat is voor je energierekening. Heeft het apparaat energielabel D of lager? Dan is het geen energiezuinig apparaat.
Om je een beeld te geven van de kosten hier een kleine uitleg: Een vrijstaande vaatwasser verbruikt met energieklasse A+ gemiddeld 1.05kWh per wasbeurt. Wanneer je de vaatwasser elke dag 1 keer aanzet kost dit 383kWh per jaar. Dit komt neer op €76 euro. Volgens dezelfde berekening kost het verbruik van A+++ vaatwasser gemiddeld €61 euro per jaar.
Capaciteit
Zoals eerder uitgelegd wordt de capaciteit van een vaatwasser aangeduid met couverts. Een couvert staat gelijk aan het eetgerei van 1 persoon. Het is dus handig om te kijken naar het aantal couverts van een vaatwasser en met het aantal personen jij in huis woont. Kies voor een capaciteit van 12 couverts als je met een huishouden bent van 4 personen.
Geluidsniveau
Omdat je vrijstaande vaatwasser niet opgeborgen is in een keukenkastje zal je deze ook beter horen als hij aan staat. Heb jij een open keuken en zal jij je vaatwasser horen als jij s’avonds rustig voor de tv zit? Kies dan een vaatwasser met een geluidsniveau van onder de 43 decibel. Staat jou vrijstaande vaatwasser in een gesloten ruimte dan is een luide vaatwasser van boven de 48 decibel geen probleem.