Ontdek hier de 5 beste vrijstaande vaatwassers van 2022!

Wil jij niet meer iedere dag die berg afwas afwassen? Ga dan voor een vaatwasser zodat je nooit meer hoeft af te wassen. Een vaatwasser is ideaal voor gezinnen, drukke huishoudens, of mensen die graag tijd willen besparen. Heb je geen inbouwkeuken, Sharp QWNA1DF45EIEU-vrijstaande vaatwassermaar wil je toch een vaatwasser aanschaffen? Kies dan voor een vrijstaande vaatwasser. Vaatwassers zijn er in diverse soorten en afmetingen. Op deze manier zit er altijd wel een geschikte vaatwasser bij voor ieder huishouden. Wij lichten de 5 beste vrijstaande vaatwassers voor je uit en vertellen je waar je zoal rekening mee moet houden als je een vaatwasser gaat aanschaffen.

 

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Huishoudinfo.nl kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan de prijs en kwaliteit beoordeling . Wij vinden de mening van klanten heel belangrijk en daarom staat die mening bij ons centraal. Wij baseren ons advies daarom dus ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise samen met jouw specifieke ervaring, is de perfecte combinatie voor een goede product vergelijking!

Wat goed is om te weten:  de meeste producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten en de verschillende kleurcombinaties te zien.

1

Sharp QWNA1DF45EIEU-vrijstaande vaatwasser

De Sharp QWNA1DF45EIEU is een vrijstaande vaatwasser in een zilverkleurige ( met RVS deur ) uitvoering. Dankzij het strakke design past de vaatwasser perfect binnen elke moderne keuken en kan deze ook in een open keuken geïntegreerd worden. Het lage geluidsniveau van 45 dB draagt hier nog eens aan ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Laadvermogen van 15 couverts
 • +Waterbeveiliging
 • +Verstelbare bovenkorf
Bekijken op Bol.com
2

Beko DFN26220W2 - Vrijstaande Vaatwasser

De DFN26220W2 vrijstaande vaatwasser van Beko stemt met behulp van sensoren de hoeveelheid water, de temperatuur en de duur van het programma af op de vuilheidsgraad van jouw vaat. Dat bespaart water, energie én tijd! Dankzij de ProSmart Inverter-motor was je met dit apparaat bovendien zeer zuinig ... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Quick en clean programma van 30 min
 • +6 wasprogramma's
 • +Startuitstel functie
Cons
 • -Energielabel E
Bekijken op Bol.com
3

Sharp QWNA26F39DIDE-vaatwasser-vrijstaand-zeer stil

De Sharp QWNA26F39DIDE is een in het ZILVER ( met RVS deur ) uitgevoerde vrijstaande 60cm vaatwasser met tiptoets bediening, 8 programma’s en ruimte voor maar liefst 15 couverts. Energielabel D ( voorheen A+++ ) Het speciale micro bacteriële filter helpt bij het verwijderen van 99% van de bacteri... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Prijswinnaar in de categorie stille vaatwasser
 • +Micro bacteriële filter dood 99% van de bacteriën
 • +15 couverts
Cons
 • -Prijzig
Bekijken op Bol.com
4

Klarstein Amazonia - mini-afwasmachine

De lucht zuiveren! De Klarstein Amazonia mini afwasmachine is de kleine poetshulp voor een singles keuken, vakantiewoning of op de camping!De afwas wordt vanaf nu overgenomen door de Klarstein Amazonia mini vaatwasser. Tot twee couverts vinden een plaats en zijn binnen de kortste keren weer piekfijn... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Ideaal voor kleine ruimtes
 • +Geen wateraansluiting nodig
 • +Led display
Cons
 • -Energielabel G
Bekijken op Bol.com
5

Beko BDFN26432W - Vrijstaande Vaatwasser

HygieneShield TM Vaatwasser Hygiëne Intense Met de zuiverende kracht van hoge temperaturen voor 99,99% hygiëne Doodt 99,99% van de bacteriën en virussen Hete stoom bereikt elke centimeter van de oppervlakte van het servies, met een extra hete spoeling om de vaat en het keukengerei grondig te ont... [volledige beschrijving lezen]
Wat vonden wij positief
 • +Schuivende bestekbak
 • +Steamgloss
 • +Eenvoudig inklapbare steunen
Cons
 • -Matig design
Bekijken op Bol.com

Wat is een vrijstaande vaatwasser?

Als je geen mogelijkheid hebt om een vaatwasser in je keukenkastje te plaatsen of onder een aanrechtblad, dan is er de keuze voor een vrijstaande vaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser plaats je dus los in je keuken. Soms is het simpelweg niet mogelijk om een inbouw vaatwasser aan te sluiten omdat de plek van de aansluitingen in de keuken of bijkeuken dit niet toe laten. Dan ben je genoodzaakt om voor een vrijstaande vaatwasser te kiezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie designs zodat het geen doorn in het oog is.

Het voordeel van een vrijstaande vaatwasser is wel dat je geen keukenkastje hoeft op te offeren en zo hou je in je keuken meer opbergruimte over.

Ben jij alleen of heb je heel weinig ruimte voor een grote vaatwasser in je keuken?

Dan is daar ook een oplossing voor. Je hebt bijvoorbeeld ook een mini vaatwasser die iets groter is dan een magnetron. Deze zet je eenvoudig op je aanrechtblad en is uitermate geschikt voor kleine hoeveelheden vaat.

Het aantal eetgerei wat in een vaatwasser past wordt aangeduid met couverts. In de meeste gevallen past er 12 couverts in een standaard vaatwasser. Een setje eetgerei is voor één persoon voor één maaltijd. Dit bestaat dan uit een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas. Uiteraard kunnen er dan ook nog pannen en schalen bij.  12 couverts is dus voor 12 sets eetgerei. In de mini vaatwasser die geschikt is voor de kleine vaat en voor 1 persoon passen gemiddeld 2 couverts.

Waarom een vrijstaande vaatwasser kopen?

Niet iedereen is voorzien van een ingebouwde keuken met ingebouwde vaatwasser. Er is niet altijd ruimte voor en je zal de vaatwasser of los in de keuken moeten plaatsen of zelfs in een andere ruimte neer moeten zetten. De vrijstaande vaatwasser is de ideale oplossing voor dit probleem. Je kan de vaatwasser neer zetten waar jij wil en op deze manier wordt de dagelijkse afwas je bespaard.

Vrijstaande vaatwasser kopen? Houd hier rekening mee

Energieklasse

In de laatste jaren zijn de vaatwasser er flink op vooruit gegaan als we het hebben over de energie zuinigheid. Vaatwassers van 15 jaar geleden verbruiken gemiddeld jaarlijkse meer dan 100 euro aan energiekosten dan de vaatwassers van tegenwoordig. Ben jij dus in het bezit van een verouderde vaatwasser? Dan is het misschien een slimme investering om een nieuwe aan te schaffen.

Vaatwassers zijn voorzien van een energielabel waarop de energieklasse is te zien. De klasses lopen van A tot G. Hoe dichter bij de A hoe beter het apparaat is voor je energierekening. Heeft het apparaat energielabel D of lager? Dan is het geen energiezuinig apparaat.

Om je een beeld te geven van de kosten hier een kleine uitleg: Een vrijstaande vaatwasser verbruikt met energieklasse A+ gemiddeld 1.05kWh per wasbeurt. Wanneer je de vaatwasser elke dag 1 keer aanzet kost dit 383kWh per jaar. Dit komt neer op €76 euro. Volgens dezelfde berekening kost het verbruik van A+++ vaatwasser gemiddeld €61 euro per jaar.

Capaciteit

Zoals eerder uitgelegd wordt de capaciteit van een vaatwasser aangeduid met couverts. Een couvert staat gelijk aan het eetgerei van 1 persoon. Het is dus handig om te kijken naar het aantal couverts van een vaatwasser en met het aantal personen jij in huis woont. Kies voor een capaciteit van 12 couverts als je met een huishouden bent van 4 personen.

Geluidsniveau

Omdat je vrijstaande vaatwasser niet opgeborgen is in een keukenkastje zal je deze ook beter horen als hij aan staat. Heb jij een open keuken en zal jij je vaatwasser horen als jij s’avonds rustig voor de tv zit? Kies dan een vaatwasser met een geluidsniveau van onder de 43 decibel. Staat jou vrijstaande vaatwasser in een gesloten ruimte dan is een luide vaatwasser van boven de 48 decibel geen probleem.