Warmtepompdrogers en condensdrogers: de verschillen

Als je eenmaal gewend bent om je kleding en/of handdoeken te drogen met behulp van een droger, dan wil je niet meer anders. Het is niet alleen een stuk sneller, maar je handdoeken voelen ook extra zacht aan. Maar wat voor soort droger koop je dan? Als je op zoek gaat naar een droger, kom je de begrippen ‘warmtepompdroger’ en ‘condensdroger’ tegen. In dit artikel zetten we de verschillen tussen deze twee drogers op een rij. 

Warmtepompdroger: de werking

Een warmtepompdroger maakt gebruik van de technologie die, zoals de naam al zegt, vergelijkbaar is met die van een lucht/water warmtepomp voor verwarming en koeling. Ze maken namelijk allebei gebruik van buitenlucht voor de werking. We leggen de werking van de warmtepompdroger uit in een aantal stappen:

  1. Lucht onttrekken en verwarmen: de warmtepompdroger onttrekt warmte vanuit de buitenlucht en verwarmt dit met behulp van de warmtepomp in combinatie met een koelmiddel.
  2. Condenseren: de warme lucht voert door de trommel van de droger en deze centrifugeert om vocht uit de kleding te halen.
  3. Vocht opvangen of afvoeren: het vocht wordt opgevangen in een reservoir of afgevoerd via een waterafvoersysteem.
  4. Warmte circuleren en hergebruiken: de warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht na de condensatie, wat energie bespaart en zorgt voor een efficiënter droogproces.

Hoewel ze wel hetzelfde werken, zit er een duidelijk verschil tussen een warmtepompdroger en een warmtepomp. Warmtepompdrogers hergebruiken namelijk de warmte lucht die ze genereren en dat doen warmtepompen niet. 

Condensdroger: de werking

Dan de condensdroger. Deze werkt weer volgens een iets andere methode ten opzichte van een warmtepompdroger. We leggen het weer uit aan de hand van de stappen:

  1. Lucht genereren en verwarmen: condensdrogers genereren zelf lucht in de trommel en hebben een elektrisch verwarmingselement, dat de lucht in de trommel verwarmt.
  2. Centrifugeren: de warme lucht zorgt er samen met het centrifugeren voor dat het vocht uit het wasgoed gaat.
  3. Condenseren: het vocht wordt gecondenseerd en opgevangen in een speciaal compartiment.
  4. Lucht hergebruiken: de droge lucht wordt opnieuw verwarmd en in de trommel geblazen om het droogproces voort te zetten.

Het verschil zit dus met name in het aanwenden van de lucht, het opwarmen van de lucht en het afvoeren. 

Nog meer verschillen

Nu weten we het verschil qua werking van de twee apparaten. Maar er zijn nog meer verschillen tussen warmtepompdrogers en condensdrogers die van pas kunnen komen bij de afweging:

  • Efficiëntie: warmtepompdrogers zijn over het algemeen energiezuiniger dan condensdrogers, doordat ze lucht hergebruiken. 
  • Droogtijd: warmtepompdrogers hebben vaak een langere droogtijd dan condensdrogers.
  • Aanschafkosten: warmtepompdrogers zijn meestal duurder in aanschaf dan condensdrogers, maar de efficiënte werking kan dat compenseren.
  • Ruimte en installatie: warmtepompdrogers vereisen meer ruimte en hebben goede ventilatie nodig in verband met het hergebruiken van lucht.
  • Kledingverzorging: warmtepompdrogers drogen met een lagere temperatuur, wat beter is voor het behoud van kleding. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor delicate stoffen.

Als je energiebewust bent en veel waarde hecht aan kledingverzorging, dan kun je dus het beste kiezen voor een warmtepompdroger. En om je te helpen bij de keuze, kun je bijvoorbeeld eens kijken welke warmtepompdrogers het beste getest zijn door de Consumentenbond. Genoeg input om een goede keuze te kunnen maken!