Wat is een was-droog combinatie?
Een was-droogcombinatie is een machine welke je wasgoed wast en daarna ook kan drogen. Het zijn 2 automaten in 1.
Het voordeel
Het voordeel van een was-droogcombinatie is dat je enorme ruimte bespaart in je wasruimte omdat je geen 2 apparaten hoeft te plaatsen. Alles zit in 1 apparaat en je houdt dus ruimte over die je weer op een andere manier kunt benutten.
Het nadeel
Doordat je 2 functies in 1 machine gebruikt, dus je wasgoed wassen en daarna drogen, duurt het langer voordat je de volgende was kunt wassen. Je moet dus wachten totdat de was helemaal gewassen is en daarna droog is. Uiteraard is het waarschijnlijk geen verrassing dat dit ook meer energie kost. Het energielabel is daarom ook bij de meeste energieklasse; D of zelfs E. Lees verder om er achter te komen waarom het energielabel bij was-droogcombinaties minder zuinig is.
Dit is anders dan bij gebruik van een losse wasmachines. Hierbij kun je tijdens dat de was in de droger zit gelijk alweer een nieuwe was aanzetten in de wasmachine. Je bent dus sneller door je stapels wasgoed heen en je kunt lekker doorwerken. Met een was-droogcombinatie zal je hier op een andere manier mee om moeten gaan. Met bijvoorbeeld iets meer geduld.
Wasprogramma’s
Eigenlijk zitten er op een was-droogcombinatie soortgelijke programma’s ten opzichte van een losse wasmachine en droger.
Was opties: Super snel programma - Katoen - Kreukherstellend - Fijn/Zijde - Wol/Handwas - Mix - Centrifugeren/afpompen - Sport - Spoelen - Licht strijken - Selectie toerental - Start / bijvullen - Temperatuur selectie – Voorwas – wasmiddel doseringsysteem.
Droger opties: strijkhulp - Drogen - Voorzichtig drogen - Wash&Dry 60 min.
Natuurlijk is het niet zo dat elke was-droogmachine over al deze functies en opties beschikt maar tegenwoordig zijn deze apparaten heel uitgebreid en ontbreekt het je bijna aan niks als je één van deze functie niet hebt. Indien je een speciale functie echt niet kan missen, check dan goed bij de specificaties of het apparaat wat je op het oog hebt deze specifieke optie heeft.
Waarom een was-droogcombinaties kopen?
De reden waarom je voor een was-droogcombinatie zou kiezen is wellicht omdat je ruimte wilt besparen. Misschien woon je klein en heb je net voldoende ruimte voor 1 apparaat. Een was-droogcombinatie is daarom de perfecte oplossing. De was- en de droog resultaten van een was-droogcombinatie zullen niet minder zijn ten opzichte van een losse wasmachine en droger. De meest bekende merken hebben wel een model was-droogcombinatie in het assortiment met elk zijn eigen specificaties. Hieronder vertellen we graag iets meer over (de specificaties van) was-droogcombinaties:
Laadvermogen
Hoe groter de trommel, hoe meer wasgoed je in 1 keer kunt wassen. Huishoudens die bestaan uit 1 tot 2 personen hebben waarschijnlijk voldoende aan een was-droogcombinatie van 5 kilo. Bestaat het gezin uit meer personen, bijvoorbeeld 2 kinderen erbij, dan is een machine van 8 kilo een prettige trommel. Voor grotere gezinnen zijn was-droogcombinaties van 9 kilo of meer nog beter geschikt.
Koolborstelloze motor
Tegenwoordig worden er veel koolborstelloze wasmachines geproduceerd omdat koolborstel wasmachines minder duurzaam zijn. De machine heeft nog steeds een aandrijvingssysteem nodig natuurlijk dus daarom wordt er gebruik gemaakt van een aandrijfriem.
Omdat er dus geen koolborstels in deze machines zitten is een koolborstelloze machine veel stiller. Er is dus ook sprake van minder snel slijtage. Natuurlijk heeft een aandrijfriem geen eewig leven, dus deze kan ook gaan slijten. Een gemiddelde levensduur van een wasmachine is ongeveer 15 jaar.
Direct Drive
De laatste ontwikkelingen betreffen zelfs een nieuw systeem; Direct Drive motor. Dit is zonder koolborstels en zonder aandrijfriem. Deze aandrijving geschiedt door een magnetisch veld waardoor de trommel gaat draaien.
Doordat er minder onderdelen in zitten welke voor de aandrijving zorgen en er geen wrijving is, zal er ook minder snel slijtage zijn aan deze machines. Ze zijn energiezuiniger en veel stiller. Wel is de aanschafwaarde hoger.
Bovenlader
Vroeger zagen we veel bovenladers. Dit zijn waskasten met een openingsklep en het bedieningspaneel aan de bovenkant. Je vult je machine dus via de bovenkant. Voor mensen die rechtop willen blijven staan tijdens het doen van de was, zijn deze machines zeer geschikt.
Tegenwoordig zijn de meeste wasmachines een voorlader. Dit zijn wasautomaten met een opening en bedieningspaneel aan de voorkant. Je vult en je leegt je wasmachine aan de voorkant.
Toerental
Toerental wil zeggen; de snelheid waarmee de trommel de was centrifugeert. De meeste machines zijn wel in te stellen op verschillende toerentallen. Denk aan; 1600, 1400, 1200, 1000 of minder toeren. Waar 1600 toeren heel hard centrifugeren is en 1000 of minder zachter centrifugeren betekend. Je was komt er bij een toerental van 1600 toeren een stuk droger uit ten opzichte van een toerental van 1000 toeren.
Tip: De hoogte van het toerental wil dus ook gelijk zeggen dat je wasgoed na het centrifugeren sneller droog kan zijn aan de lucht of in de droger, omdat je wasgoed een stuk droger uit de wasmachine komt. Uiteindelijk scheelt dit weer tijd en energie op het drogen.
Energielabel
Wat betekend het energielabel precies? En wat zegt het over de was-droogmachine?
Het energielabel voor wasmachines loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige G.
Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasmachine omgaat met energie. Behalve de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 100 wasbeurten. Zo kan je verschillende modellen wasmachines goed vergelijken. Verder vind je op het label ook informatie over de trommelinhoud, het waterverbruik en dB bij centrifugeren.
Het energielabel voor wasmachines is op 1 maart 2021 dus vernieuwd. Het label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot en met D. Achter de plusjes stond soms ook nog de toevoeging -10/20/30/40/50%. De plusjes en toevoeging zijn nu verdwenen: Het was een onduidelijk systeem. Bovendien zaten heel veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere apparaten.
Het betekent niet dat de apparaten minder zuinig zijn geworden. Het is vervangen voor een duidelijker systeem. Wat nu een label B is, is ongeveer te vergelijken met wat toen een A+++ -50% was. Wat nu label G is, is te vergelijken met wat toen A+ was.
Conclussie
Een zuinige wasmachine is vaak duurder in aanschaf dan een minder zuinig apparaat. Maar in gebruik zijn zuinige wasmachines goedkoper omdat ze minder stroom verbruiken. Weet dat een wasmachine echt lang mee hoort te gaan, namelijk zo'n 15 jaar. De hogere prijs in de winkel verdien je dus deels of zelfs helemaal terug.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau wil zeggen; hoeveel dB het apparaat produceert wanneer hij aan staat, en met name heeft dit betrekking op het moment wanneer de machine aan het centrifugeren is. Hierbij wordt het meeste lawaai gemaakt. Het geluidsniveau wordt aangegeven in decibels. Er zijn 3 type geluidniveaus; stil, middel en luid.
Extra stil: 67 dB tot 70 dB
Stil: 70 tot 73 dB
Middel: 73 dB tot 78 dB
Luid: 78 dB en meer
Tip: Bedenk van tevoren waar je je machine wilt neer zetten. Is het in de buurt van een slaapplek? Dan is het wellicht handig om voor een wasautomaat te kiezen die iets stiller is.
Was-droogcombinaties kopen? Houd hier rekening mee
Tussentijds toevoegen
Niet alle machines beschikken over deze optie. Gebeurt het je vaak dat je nog een kledingstuk vergeten bent? Dan is deze optie wel echt een uitkomst. Je kunt tussentijds de wasautomaat op pauze zetten en je kledingstuk toevoegen aan de draaiende was.
We gaven eerder al aan dat een cyclus wassen en drogen langer de tijd nodig heeft omdat je alles in 1 machine doet. Het duurt langer voordat je door kunt met de volgende was ronde. Maar er zijn dus was-droogmachines welke een extra snel programma hebben welke ervoor zorgt dat je binnen 60 min een was gewassen én gedroogd hebt.
Wassen en drogen hanteren een andere volume
We zien dus vaak bij was-droogcombinaties dat het laadvermogen bij het wassen groter is dan bij het laadvermogen van de droogstand. Hou er dus rekening mee dat wanneer je de was na het wassen gedroogd wilt hebben, je er eerst een aantal stukken uit moet halen om zeker te zijn van een goed droog resultaat.
Minder energie zuinig dan losse apparaten
Best wel een tegenvaller. Want ondanks dat je dus enorm bespaart met de aanschaf van een losse droger die je dus niet koopt, lopen de kosten van de energierekening dus aardig op als je veel wast. Maar waarom zijn deze was-droogcombinaties niet echt energiezuinig?
Het komt doordat een was-droogcombinatie over het algemeen er langer over doet om je was goed droog te krijgen. Dit komt omdat deze machines niet beschikken over een condensor. Een condensor is een element wat ervoor zorgt dat hete stoom opgevangen wordt, gekoeld wordt en omgezet wordt in water. Wanneer het omgezet is in water kan het opnieuw gebruikt worden of worden afgevoerd. Dit element ontbreekt dus in was-droogcombinaties en hierdoor blijft je was dus langer nat.
De meeste was-droogcombinaties hebben een energieklasse D of E, waar een losse wasmachine of droger heel zuinig is met A t/m C.
Functies los gebruiken
De functies kunnen meestal ook los gebruikt worden. Dus wil je alleen wassen en centrifugeren, dan kan dat. Wil je even snel iets drogen? Dan is dat ook geen probleem. Net als met een losse wasmachine of droger kun je de functies dus prima los van elkaar gebruiken. Super handig!