Ontdek hier de 5 beste inbouw vaatwassers van 2024!
De vaatwasser, wie kent hem niet? De vraag “wie ruimt de vaatwasser vandaag uit?” zal je wellicht bekend voorkomen. Vaatwassers komen tegenwoordig veel voor in onze keukens. Wanneer we de luxe van een vaatwasser eenmaal gewend zijn, kunnen we niet zo snel meer zonder deze handige afwas hulp.
Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken zal een inbouw vaatwasser zeker niet vergeten worden, want wie wil er nog met de hand afwassen? Wanneer we alles van begin tot eind opnieuw mogen ontwerpen en indelen is een vaatwasser zelfs één van de belangrijkste dingen in de keuken. Er zijn natuurlijk verschillende soorten vaatwassers te koop. Losse vaatwassers, slimme vaatwassers, camping vaatwassers, smalle vaatwassers en inbouw vaatwassers.
Een inbouw vaatwasser is een afwasmachine die je tijdens het ontwerp van je keuken direct laat intekenen. Op deze manier zit je inbouw vaatwasser netjes afgewerkt in je keuken. Maar welke inbouw vaatwasser is nou de beste? En waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe inbouw vaatwasser?
Wanneer je inbouw vaatwasser aan vervanging toe is weet je misschien ook niet snel antwoorden op deze vragen.
Daarom hebben wij wat onderzoek gedaan om de keuze een stukje makkelijker te maken. In de vorm van een top 5 presenteren wij hieronder de “beste koop”.
Wat is een inbouw vaatwasser?
Een inbouw vaatwasser is een vaatwasser die in een keukenkastje ingebouwd dient te worden en onder het aanrechtblad valt. Meestal is hij achter een keukenpaneel weggewerkt, maar ze zijn er ook met afwerking zodat een keukenpaneel niet hoeft. Hij is dus volledig intregeerbaar in de keuken en houdt daarom dus op de vloer geen extra plek bezet. Een keuken krijgt hierdoor meteen een zeer strakke uitstraling.
Een inbouw vaatwasser heeft verstelbare pootjes en hebben doorgaans een bedieningspaneel aan de binnenkant. Zo valt het geheel volledig achter een keukenkastje. Er zijn ook vaatwassers die bedoelt zijn om in te bouwen waarbij het bedieningspaneel aan de buitenkant zit. Hier zal dus wel zichtbaar zijn waar de vaatwasser zich in de keuken bevindt. Met het bedieningspaneel kun je de vaatwasser aan zetten en instellen voor gebruik.
Bij inbouw vaatwassers heb je de keuze of je deze met of zonder vóórpaneel wilt gaan gebruiken. Met vóórpaneel betekend dat je het zelfde frontje als de rest van de keukenkastjes er vóór wilt gaan plaatsen. Wanneer je deze niet hebt of als je dit niet mooi vindt dan zijn er ook inbouw vaatwassers die de keuze bieden uit een mooi afgewerkt vóórpaneel van de vaatwasser zelf. Ze hebben een slank metalen omhulsel, zodat de inbouwvaatwasser zo smal mogelijk is om in een keukenkastplek te plaatsen. Een inbouw vaatwasser is dus niet bedoelt om los neer te zetten naast de keuken omdat hij dus niet mooi is afgewerkt.
Vele vaatwasser merken beschikken over inbouw vaatwassers in hun catalogus. Er is ook een legio aan opties te bedenken. Hieronder leggen we uit wat de mogelijke opties zijn:
Het geluid
Let op het aantal decibel de vaatwasser produceert.
Stille vaatwasser hebben een geluidsniveau van tot 43 dB
Normale vaatwassers hebben een geluidsniveau van 43 tot 49 dB
Luide vaatwassers hebben een geluidsniveau van 49 tot meer dB
Energielabel
De meeste vaatwassers zijn tegenwoordig heel zuinig. Ook als je voor een goede middenklasser kiest. Het energielabel loopt van A t/m G waarin A zeer zuinig is en G minder.
De capaciteit
De meeste inbouw vaatwassers zijn gemaakt voor een keukenkastje van 60x60 cm en hebben een capaciteit van 12 tot 15 couverts.
Een vaatwasser voor 12 tot 15 couverts is een standaard vaatwasser maat. Te gebruiken voor huishoudens met gezinnen. Je hoeft een vaatwasser natuurlijk niet elke dag aan te zetten, maar pas wanneer hij vol genoeg is of wanneer het gaat stinken. Bij gezinnen draait een vaatwasser meestal elke dag wel een keer, of zelfs misschien wel vaker.
De wasprogramma’s
Mogelijke wasprogramma’s die belangrijk kunnen zijn, zijn:
- Eco-wasprogramma: dit is een programma die er langer veel langer over doet dan het standaard programma, hij wast op koudere temperatuur en gebruikt het water op een duurzamere waterbesparende manier.
- Intens wasprogramma: een programma waarbij voorwerpen als aangekoekte ovenschalen met hardnekkig vuil meer aandacht krijgen. Hierbij wordt ook een hogere temperatuur gebruikt.
- Extra snel wasprogramma: op sommige machines zit een turbo programma. In hele korte tijd (variërend van 30 tot 45 min.) wordt de vaat schoon en droog. Dit is handig voor bijvoorbeeld verjaardagen waarbij in je in korte tijd veel vuile vaat produceert.
Losse opties
Hierbij moet je denken aan de volgende mogelijkheden:
Wijnglas clips, besteklade of korf, onderlade met liftfunctie, binnenverlichting, tijdprojectie op de vloer en een extra intensieve zone.
Waarom een inbouw vaatwasser kopen?
Waarom je een inbouw vaatwasser zou willen kopen is waarschijnlijk omdat de oude inbouw vaatwasser kapot is gegaan of omdat je een nieuwe keuken wilt (laten) plaatsen. Het is een feit dat men graag snel klaar is met de afwast en liever niet met de hand afwast. Wat ons dus betreft hoort er zeker een vaatwasser in de keuken. Waarom je specifiek een ‘inbouw’ vaatwasser zou willen? Daar is maar één reden voor, namelijk: inbouwen betekend, integreren. Een inbouw vaatwasser zit ingebouwd in een keukenkast van 60x60cm. De meeste inbouw vaatwassers hebben geen voorpaneel vanuit de fabriek. Daardoor zal hij moeten worden weggewerkt achter een keukenpaneel en onder het aanrecht. Het front komt in dezelfde kleur of design als van de keuken en hiermee creëer je een super strakke en moderne keuken.
Een losse vaatwasser is natuurlijk ook een opties. Sommige mensen hebben geen plek voor een inbouw vaatwasser, omdat zij bijvoorbeeld een huis hebben waar al een nette keuken in zat, of wanneer men een huurhuis heeft met een standaard keukentje. Vaak is hier wel een plekje voor losse apparatuur zoals; een koelkast, gasfornuis/oven of een vaatwasser. Hiervoor wordt dan een los staande vaatwasser gebruikt welke er rondom netjes afgewerkt uitziet.
Wanneer de oude inbouw vaatwasser het begeven heeft zal men hem graag willen vervangen voor een nieuwe want met de hand afwassen ziet niemand meer zitten. Je kunt kiezen voor het zelfde merk als de oude. Hierin zullen ongetwijfeld verbeteringen te vinden zijn ten opzichte van het oude inbouw model. Omdat een vaatwasser gemiddeld zo’n 15 jaar meegaat, is het logisch dat er bij de nieuwste modellen natuurlijk veel nieuwe opties aan zitten. De fabrikanten staan niet stil op het gebied van ontwikkelingen en produceren van nieuwe modellen met de laatste trends.
Het kan ook zijn dat je nog nooit een vaatwasser hebt gehad en dat je niet goed weet waar je op moet letten. Voor deze mensen adviseren wij de bovenstaande opties goed te bekijken en je af te vragen welke functies belangrijk zijn voor jou en de rest van het gezin.
Inbouw vaatwasser kopen? Houd hier rekening mee
Energielabel
We hebben er al kort over verteld maar het is best een belangrijk punt. Het energielabel geeft aan hoe zuinig het apparaat is. Er zijn automatie met energielabel A t/m G. A is het zuinigst en G minder zuinig.
Vroeger werd er een ander energielabel gehanteerd.
Bij het oude energielabel haalden veel vaatwassers de hoogste energieklasse A+++. De rekenmethodes en de inschaling zijn aangepast en het nieuwe label laat voor een deel andere informatie zien.
Nieuw energielabel
Op het nieuwe energielabel komen vaatwassers een stuk lager uit. Een vaatwasser die eerder in klasse A++ viel, kan volgens het nieuwe label in klasse E terechtkomen. De indeling is dan wel anders, maar hij is er niet minder zuinig om.
Dus, wanneer je nu een nieuwe vaatwasser koopt (energieklasse: A t/m G), ben je sowieso gegarandeerd van een energiezuinig apparaat. Zuinig voor ons milieu en zuinig voor jouw portemonnee. Natuurlijk is het wel zo dat aan de hoogste energie beoordeling een prijskaartje hangt. Hoe zuiniger het apparaat, hoe hoger de aanschafprijs is. Het kan zijn dat deze vaatwasmachines boven je budget vallen en dat je toch liever kiest voor een betaalbare middenklasser.
In dat geval hebben wij nog een tipje voor je. Wanneer je kiest voor een middenklasser in bouw vaatwasser, kies er dan één met een eco-wasprogramma.
Eco-wasprogramma of kort programma
Met een eco-wasprogramma bespaar je kosten aan energie en water omdat hij minder water gebruikt en minder stroom. Wanneer de vaatwasser een eco-programma heeft dan kun je wel dertig procent besparen aan elektriciteit, en een kwart aan water.
Een ander kort programma op lage temperatuur is ook een zuinige optie. Dit is handig als je niet veel vuile vaat hebt of wanneer je vaat niet zo vies is. Ook kan deze stand een redder zijn als je bijvoorbeeld veel visite hebt.
Zet je dagelijks je vaatwasser aan? Dan kun je jaarlijks twee tientjes besparen als je voor de ecostand kiest in plaats van het standaardprogramma. Een eco-wasprogramma duurt wel veel langer dan het standaard programma, namelijk 3 a 4 uur. Dit lijkt lang, maar wanneer je je vaatwasser voor het slapen gaan aanzet dan merk je hier niks van en is je vaat de volgende ochtend lekker schoon.
Automatisch openen
Een handige optie die ten goede komt van het eind resultaat. Wanneer de vaatwasser gebruikt wordt op tijden dat je zelf niet in de buurt bent van de vaatwasser is deze functie mega fijn. Aan het einde van het wasprogramma zal de machine zorgen voor het drogen van de vaat. Wanneer de klep gesloten blijft zullen druppeltjes en vocht in de machine blijven en niet goed en vlekkeloos kunnen opdrogen. Wanneer de klep even openstaat ontsnapt alle warme lucht en zal de vaat zonder enige druppels en vlekken uit de vaatwasser komen.
Er zijn dus vaatwassers die een automatisch openen optie hebben. Na het einde van het programma zal de klep dan vanzelf op een kier openen, super handig!
Nieuwste ontwikkeling
De laatste trends op het gebied van (inbouw) vaatwassers is wel de “slimme vaatwasser”. Hij was al slim als je het ons vraagt, want hij wast voor je af, maar deze is nog net iets slimmer want hij werkt namelijk via Wi-Fi. Door middel van een app kun je je vaatwasser op afstand bedienen. Het is direct zichtbaar in je scherm hoeveel vaatwasmiddel of blokjes er nog in de machine zitten, hoelang het programma nog duurt en er zitten allerlei water en energie besparende opties op. Ben je op zoek naar een inbouw vaatwasser die over de nieuwste technologieën beschikt? Dan ben je met een slimme vaatwasser aan het juiste adres.